Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для представників роботодавців і профспілок збільшать штрафи за порушення колективних договорів

11 травня 2023, 14:55
764
0
Автор:
Реклама

Парламентом прийнято у 1-у читанні (за основу) законопроект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності в сфері колективно-договірної діяльності» (від 03.05.2023 р. № 7629), внесений до Верховної Ради урядом.

Законопроект передбачає накладення штрафу від 170 до 850 грн за ухилення осіб, які представляють роботодавців чи профспілки, від участі в колективних переговорах щодо укладення, зміни чи доповнення колективної угоди, договору у разі їх письмового ініціювання однією із сторін колективних переговорів, умисне порушення встановленого законодавством строку проведення консультацій щодо початку колективних переговорів. Штраф не накладається на осіб, які представляють роботодавців, у яких кількість працівників не перевищує 25 осіб, і профспілки, коли вони представляють інтереси працівників таких роботодавців.

Порушення чи невиконання зобов'язань за колективною угодою, договором особами, які представляють роботодавців чи профспілки, потягне за собою накладення штрафу від 850 до 1700 грн.

Ненадання особами, які представляють роботодавців чи профспілки, інформації, необхідної для ведення колективних переговорів і здійснення контролю за виконанням колективних угод, договорів, потягне за собою накладення штрафу від 85 до 170 грн. Штраф не накладається на осіб, які представляють роботодавців, у яких кількість працівників не перевищує 25 осіб, і профспілки, коли вони представляють інтереси працівників таких роботодавців.

Новою у КпАП повинна стати норма, за якою ненадання особами, які представляють роботодавця, працівнику інформації про укладення колективного договору, внесення до нього змін і доповнень потягне за собою накладення штрафу від 85 до 170 грн.

Читайте усі бухгалтерські видання LIGA ZAKON на платформі LIGA360. Менше часу на пошук - більше інформації та аналітики. Обирай вигідний тариф за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини