Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оплачується робота HR та бухгалтерії, коли усім працівникам оголошено простій

Реклама

В Північно-Східному міжрегіональному управлінні Держпраці прояснили ситуацію, коли на підприємстві для всіх працівників оголошено простій у зв'язку з неможливістю виконання роботи на даний час, але роботодавець вимагає виконувати посадові обов'язки дистанційно від працівників відділу кадрів та бухгалтерії. Чи правомірні їх оплату праці проводити в розмірі 2/3 посадового окладу?

Під час простою працівник не виконує трудові обов'язки, визначені трудовим договором.

Водночас місце перебування працівника під час цілоденного простою законодавством не визначено, а тому його визначає безпосередньо роботодавець в розпорядчому документі (наказі або розпорядженні).

Якщо роботодавець визначив, що під час простою працівники мають перебувати на робочому місці - то працівники знаходяться на робочому місці відповідно до встановленого режиму роботи, але при цьому не виконують свої посадові обов'язки.

Час простою не з вини працівника оплачують з розрахунку не нижче від 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Коли ж працівник продовжує виконувати свої трудові обов'язки, в тому числі і за межами адміністративної будівлі роботодавця, - це є роботою (дистанційною або надомною) і оплачується відповідно до встановлених умов оплати праці. Дистанційна робота передбачає оплату праці в повному обсязі не рідше двох разів на місяць.

Використовуйте в роботі аналітичні матеріали:

- Залучення працівників до роботи під час простою: що слід урахувати;

- Простій не тотожний призупиненню трудового договору, або Як працюють трудові норми в умовах воєнного стану;

- Затримано зарплату через воєнні дії - роботодавець повинен довести форс-мажор;

- Робота у вихідні дні: воєнний стан, оплата, відповідальність.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й військового обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини