Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Техпаспорти та інші документи щодо нерухомості робитимуть по-новому – Кабмін затвердив правила техінвентаризації

18 травня 2023, 10:25
4207
0
Автор:
Реклама

Кабінет Міністрів України постановою від 12 травня 2023 р. № 488 визначив нові правила проведення технічної інвентаризації. Зокрема, постановою затверджений Порядок проведення технічної інвентаризації. Він визначає процедуру проведення технічної інвентаризації закінчених будівництвом об'єктів та об'єктів незавершеного будівництва, щодо яких набуто право на виконання будівельних робіт, перелік об'єктів нерухомого майна, які підлягають технічній інвентаризації, склад, зміст інвентаризаційної справи, матеріалів технічної інвентаризації та технічних паспортів.

Технічна інвентаризація проводиться з метою визначення складу, фактичної площі, об'єму, технічного стану та/або змін зазначених характеристик за певний період часу із виготовленням відповідних документів (матеріалів технічної інвентаризації, технічного паспорта) з використанням Реєстру будівельної діяльності.

Читай усі бухгалтерські видання LIGA ZAKON на платформі LIGA360. Менше часу на пошук - більше інформації та аналітики. Обирай вигідний тариф за посиланням.

Як пояснили в Мінінфраструктури, вводяться чіткі правила формування технічних паспортів та інших документів щодо нерухомості. Документообіг здійснюватиметься в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва, а тому буде прозорим та унеможливить стороннє втручання. Чітка процедура технічної інвентаризації також спростить комунікацію між фізичними, юридичними особами та органами державної і місцевої влади.

Також уряд установив, що:

- створені до запровадження Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ) інвентаризаційні справи, матеріали технічної інвентаризації вносяться до ЄДЕССБ тими фізичними особами - підприємцями та юридичними особами, які проводять технічну інвентаризацію об'єктів нерухомого майна;

- договори про проведення технічної інвентаризації в паперовій формі, копії документів, подані замовниками технічної інвентаризації для проведення робіт з технічної інвентаризації в паперовій формі, та матеріали технічної інвентаризації, виготовлені в паперовій формі, зберігаються фізичними особами - підприємцями та юридичними особами, які проводили роботи з технічної інвентаризації до запровадження ЄДЕССБ, до моменту внесення їх електронних копій до ЄДЕССБ, але не менше десяти років з дати їх проведення.

Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини