Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нерухомість знову можна реєструвати онлайн, але не в усіх областях

19 травня 2023, 09:15
2005
0
Автор:
Реклама

Із 18 травня жителі Закарпатської, Київської, Дніпропетровської, Одеської, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Хмельницької, Чернігівської областей та міста Луцьк зможуть подати заяву на реєстрацію прав на нерухоме майно через портал Дія. Це стосується прав, які виникли та були зареєстровані до 1 січня 2013 року, коли було запроваджено Державний реєстр речових прав на нерухоме майно. Про це повідомляє Мінінфраструктури.

Раніше скористатися послугою на порталі Дія могли тільки жителі Львівської області, Тернополя, Харкова та Чугуївського району Харківщини. Ті ж, хто не використовував портал Дія, змушені були пройти як мінімум 3 держустанови, щоб зареєструвати права на своє нерухоме майно.

Як скористатися послугою? Слід зробити чотири кроки:

1) увійти на портал Дія (якщо ще не зареєстровані на нього, тоді пройдіть відповідну реєстрацію);

2) обрати «Послуги» - «Земля, будівництво, нерухомість» - «Державна реєстрація прав на нерухоме майно» - «Подати заяву»;

3) внести потрібну інформацію та скани документів;

4) підписати заяву електронним підписом.

Після цього реєстратор самостійно надішле запит у бюро технічної інвентаризації (БТІ), а потім внесе дані в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (ДРРП).

Читай усі бухгалтерські видання LIGA ZAKON на платформі LIGA360. Менше часу на пошук - більше інформації та аналітики. Обирай вигідний тариф за посиланням.

Дізнатися результат заявник зможе, переглянувши статус у кабінеті на порталі Дія. Окрім цього, про результат буде повідомлено листом на електронну пошту заявника.

Чому це важливо? Мініфраструктури резюмує:

- реєстрація нерухомості підтверджує, що ви є законним власником майна. Це, своєю чергою, унеможливлює підробку шахраями документів про право власності на майно;

- реєстрація права власності в ДРРП убезпечує дані, адже ті будуть збережені на захищених цифрових носіях, на відміну від паперових архівів. Для прикладу, після початку повномасштабної війни багато таких архівів БТІ знищили або розікрали окупанти.

У Мін'юсті уточнили, що надалі перелік регіонів, де діятиме така послуга, буде розширюватися. Внесення відомостей в електронний реєстр допоможе максимально убезпечити ваші дані. Інформація ніколи не загубиться і не буде знищена, на відміну від паперових архівів.

Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини