Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Самокати та моноколеса визнали транспортними засобами – які наслідки

24 травня 2023, 11:50
1207
0
Автор:
Реклама

На сьогодні Закон України «Про деякі питання використання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, та внесення змін до деяких законів України щодо подолання паливної залежності і розвитку електрозарядної інфраструктури та електричних транспортних засобів» від 24.02.2023 № 2956-IX відносить електричні самокати та моноколеса до транспортних засобів. Ті пристрої, які їдуть з більшою швидкістю ніж 50 км/год не підпадають в ці категорії, ймовірно, вони розглядатимуться, як мотоцикли. Про це повідомляє Координаційний центр з надання правової допомоги.

Нормативно-правовий акт розділяє легкі електричні транспортні засоби на дві категорії:

- легкий персональний електричний транспортний засіб: має від одного колеса, електродвигун потужністю до 1000 Вт і розвиває максимальну швидкість до 25 км/год. До цієї категорії підпадають всі прокатні самокати;

- низькошвидкісний легкий електричний транспортний засіб: має від двох коліс та може їхати зі швидкістю 10-50 км/год.

Отже, тепер за керування самокатом в стані алкогольного сп'яніння до правопорушника будуть застосовувати штраф в розмірі 17 000 грн та забирати водійське посвідчення (ст. 130 КпАП), а крадіжку моноколеса будуть кваліфікувати як незаконне заволодіння транспортним засобом(ст. 289 ККУ).

Нагадаємо, що Закон № 2956 також передбачає спрощені земельні вимоги щодо розміщення електрозарядних станцій, а у перспективі - запроваджує обмеження на закупівлю і експлуатацію автобусів з двигунами внутрішнього згорання, що використовуються у сфері громадського транспорту.

Отримай доступ до найповнішої інформаційної бази для бухгалтера прямо сьогодні! Понад 1,7 млн нормативно-правових актів й аналітики, форми та бланки для бухгалтерського обліку. Дізнайся ще більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини