Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд змінив правила складання та оприлюднення планів ринкового нагляду на рік

29 травня 2023, 11:10
202
0
Автор:
Реклама

Уряд вніс зміни до Порядку розроблення та перегляду секторальних планів ринкового нагляду, моніторингу та звітування про їх виконання. Завдяки ухваленій постанові уточнюються повноваження та обов'язки органів державного ринкового нагляду, а деякі норми цього Порядку приведені у відповідність до вимог, зокрема, європейського законодавства. Відповідне рішення ухвалив Кабінет Міністрів України на засіданні 26 травня 2023 року, інформує Мінекономіки.

«Щороку органи ринкового нагляду затверджують плани, згідно з якими вони здійснюють нагляд за безпечністю нехарчової продукції. Ми проаналізували діючу систему ринкового нагляду і виявили низку недоліків. Серед основних - те, що повноваження та обов'язки органів державного ринкового нагляду та митних органів були нечіткими в частині складання планів перевірок на наступний календарний рік. Так, в планах визначалося, що нагляду підлягає, наприклад, вся будівельна продукція. Але, враховуючи сьогоднішнє рішення, в плані тепер визначатиметься конкретний тип продукції, наприклад, вікна, цегла, риштування, черепиця та ін. Також може зазначатись марка (модель, артикул, модифікація) такої продукції. Це допоможе і бізнесу, і державним органам у сфері перевірок - адже до планових перевірок всі мають готуватися заздалегідь», - пояснив заступник міністра економіки Олексій Соболев.

Завдяки змінам відтепер проект секторального плану оприлюднюватиметься і затверджуватиметься своєчасно. Це дозволить бізнесу вчасно отримувати інформацію про переліки товарів, перевірки характеристик яких було заплановано, що відповідно підвищить рівень безпечності нехарчової продукції.

Крім того постановою запроваджуються наступні зміни:

- в плані буде визначатися конкретна продукція, що перевірятиметься: її вид (тип), категорія та/або група, а також (за наявності) марка (модель, артикул, модифікація);

- збільшується з 15 днів до 23 днів час для опрацювання Держмитслужбою пропозицій органів ринкового нагляду для складання нею проекту плану здійснення контролю продукції при здійсненні митного оформлення;

- розширюється перелік відомостей, які зазначаються у звітах органів про виконання секторального плану ринкового нагляду, що сприятиме якісній оцінці здійснення заходів ринкового нагляду.

До підприємства прийшли контролюючі органи? Знайте, як захистити бізнес правовим шляхом з ІТ-платформою LIGA360. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини