Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ впроваджує Реєстр рахунків нерезидентів для належного валютного нагляду

Реклама

Порядок обміну уповноваженими установами інформацією про нерезидентські гривневі запровадили в НБУ.

Для цього НБУ розробив автоматизовану інформаційну систему "Реєстр рахунків нерезидентів" (далі - Реєстр) на платформі блокчейн Hyperledger fabric.

Адже операція з переказу коштів у гривні за участю нерезидента - валютна операція, що підлягає валютному нагляду. Якщо інформації про резидентність отримувача немає, уповноважена установа, що обслуговує платника, не може чітко ідентифікувати, чи є така операція валютною, чи ні. Це зумовлює ризик невиконання цією установою функцій агента валютного нагляду.

Тому функціонування Реєстру необхідне аби мінімізувати вищезазначені ризики та вдосконалити умови валютного нагляду уповноваженими установами за операціями у гривні, які здійснюються за участю нерезидентів через ці установи.

Інформація щодо рахунків нерезидентів зберігатиметься в Реєстрі в зашифрованому за допомогою хеш-функції вигляді без можливості зчитування відомостей про рахунок клієнта.

Із 1 жовтня 2023 року Реєстр функціонуватиме в повному обсязі, включно з можливістю отримання уповноваженими установами інформації про належність рахунків у гривні до банківських чи платіжних рахунків, власниками яких є нерезиденти.

Вказані норми містить Положення про інформаційну взаємодію уповноважених установ щодо рахунків нерезидентів у гривні, яке затверджено постановою Правління НБУ від 30.05.2023 р. № 72.

LIGA360 - твоя бізнес підтримка. Тільки зараз скористайтеся акційною пропозицією. Замовте до 10 робочих місць за фіксованою ціною 10000 грн/міс. на пів року. На вибір - рішення для керівників, юристів, бухгалтерів, HR. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини