Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна перевести працівника на інше підприємство без його згоди – Держпраці

Реклама

Звільнити працівника у зв'язку з переведенням його на роботу на інше підприємство без його згоди неможливо - зазначили в Центральний регіон інспекційної діяльності у Дніпропетровській області.

В ч. 1 ст. 32 КЗпП вказано, що переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, а також переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, установою, організацією, допускається тільки за згодою працівника. Виняток - випадки, передбачені у ст. 33 КЗпП та інші випадки, передбачені законодавством.

Тож, відповідно до ч. 2 ст. 33 КЗпП, роботодавець може перевести працівника строком до одного місяця на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди, якщо вона не протипоказана працівникові за станом здоров'я, лише для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій, а також інших обставин, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, з оплатою праці за виконану роботу, але не нижчою, ніж середній заробіток за попередньою роботою.

При цьому забороняється тимчасове переведення на іншу роботу вагітних жінок, жінок, які мають дитину з інвалідністю або дитину віком до шести років, а також осіб віком до вісімнадцяти років без їх згоди.

Підставою для припинення трудового договору виступає переведення працівника, за його згодою, на інше підприємство, в установу, організацію або перехід на виборну посаду (п. 5 ст. 36 КЗпП).

Особливість переведення працівника на інше підприємство - працівник припиняє трудові відносини з одним роботодавцем і укладає трудовий договір з іншим. Ініціатор переведення - як сам працівник, так і роботодавець, заінтересований у переведенні працівника.

Після звільнення працівника, у зв`язку з переведенням його на роботу на інше підприємство такий працівник має бути прийнятий на роботу на підприємство, на яке його запрошено, не пізніше наступного дня після звільнення з попереднього підприємства, якщо не було обумовлено іншої дати.

Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й військового обліку та інші актуальні питання у рішенні LIGA360:HR.. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Додатково використовуйте в роботі статті:

- Звільнення працівників у разі ліквідації та реорганізації юрособи;

- З основного місця роботи на сумісництво: як оформити.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини