Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із 9 червня діють нові умови перевірок підприємств і ФОПів щодо працевлаштування осіб з інвалідністю

12 червня 2023, 13:30
1610
0
Автор:
Реклама

Постановою КМУ від 02 червня 2023 р. № 553 було врегульовано низку питань організації працевлаштування осіб з інвалідністю. Зокрема, змін зазнав Порядок проведення перевірки підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю. З 9 червня, коли Постанова № 553 набрала чинності, цей акт іменується Порядок контролю за виконанням нормативу робочих місць та перевірки підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об'єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, щодо виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю, зокрема шляхом його зарахування.

Предметом проведення відповідної перевірки визначили виконання суб'єктами господарювання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю, зокрема шляхом його зарахування.

Для позапланових перевірок за зверненням фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їх) правам, законним інтересам, життю чи здоров'ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, більше не потрібне буде погодження з Мінекономіки.

У числі документів, які суб'єкт господарювання зобов'язаний надавати посадовій особі Держпраці, її територіального органу для ознайомлення і перевірки, з'являться відомості про трудову діяльність осіб з інвалідністю з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування (якщо будуть відсутні трудові книжки таких осіб).

А замість зведеного звіту про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю для господарського об'єднання та окремі звіти об'єднання та підприємств треба буде демонструвати під час перевірки інформацію про попит на робочу силу (вакансії) (форма № 3-ПН).

Ну і до адміністративної відповідальності винних посадових осіб будуть намагатися притягти не лише коли за результатами перевірки встановлено факт невиконання суб'єктом господарювання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, а й у разі неподання до відділень Фонду звіту про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю.

LIGA360 має відповіді на будь-яке питання бухгалтера. Понад 1200 алгоритмів дій, особисті консультації експертів, новини й аналітика з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини