Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Затвердили Методику перевірок нарахування і сплати ПДВ – де податківці будуть шукати помилки

19 червня 2023, 10:05
3119
0
Автор:
Реклама

Наказом ДПС України від 09.06.2023 р. № 446 затвердили Методику проведення перевірки достовірності, повноти нарахування та сплати податку на додану вартість. Така перевірка проводиться на підставі податкових декларацій (розрахунків), фінансової, статистичної та іншої звітності, регістрів податкового та бухгалтерського обліку, ведення яких передбачено законом, первинних документів, які використовуються в бухгалтерському та податковому обліку і пов'язані з нарахуванням і сплатою ПДВ, а також отриманих в установленому законодавством порядку документів та податкової інформації, у тому числі за результатами перевірок інших платників податків.

Перевірка ПДВ передбачає такі напрями для дослідження:

- формування податкових зобов'язань з податку;

- формування податкового кредиту;

- повноти декларування.

Починати перевірку податківцям рекомендують зі встановлення правильності визначення бази оподаткування ПДВ, адже саме до неї застосовується відповідна ставка податку і відповідно визначається розмір податкового зобов'язання.

Першочерговим заходом під час проведення перевірки стане ознайомлення з наказом про облікову та податкову політику платника. Далі здійснять перевірку здійсненних платником операцій з відображенням їх у бухгалтерському та податковому обліку.

Для перевірки зазначеного доцільною ДПС вважає перевірку первинних документів, що містять у собі дані рахунку 64 «Розрахунки за податками й платежами» Плану рахунків.

При цьому ДПС зазначає, що основними документами, які підлягають перевірці при обчисленні ПДВ, є первинні та інші документи, що підтверджують здійснення господарських операцій, та податкова звітність з податку на додану вартість, а саме:

- податкова декларація з ПДВ з додатками;

- уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок з додатками;

- розрахунок податкових зобов'язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України.

Підтвердження правомірності визначення бази оподаткування радять проводити шляхом перевірки (суцільним або вибірковим порядком) даних первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку та зареєстрованих та/або незареєстрованих в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування до них та інших документів і інформації, пов'язаних з об'єктом оподаткування.

Під час перевірки ДПС рекомендує досліджувати, зокрема, такі питання:

- перевірка податкових зобов'язань із врахуванням кореспонденції рахунків бухгалтерського обліку доходів;

- визначення переліку операцій, що мають ризики ухилення від сплати ПДВ (визначення основних напрямів діяльності, за якими можливе застосування схем ухилення, визначення технологічного процесу виробництва продукції);

- визначення повноти відображення податкових зобов'язань з ПДВ на всі суми отриманих коштів (авансів) та/або відвантаженої продукції в розрізі податкових періодів (місяців);

- визначення повноти бази оподаткування з акцентом на факти перевищення собівартості реалізованої продукції над чистим доходом від реалізації продукції у відповідному періоді;

- визначення повноти оподаткування ПДВ за окремими операціями;

- нарахування податкових зобов'язань при пропорційному обліку ПДВ у випадках, визначених законодавством;

- повнота складання та своєчасність реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування до них, за якими визначено податкові зобов'язання з ПДВ.

LIGA360 має відповіді на будь-яке питання бухгалтера. Понад 1200 алгоритмів дій, особисті консультації експертів, новини й аналітика з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини