Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Проблеми з обміном валют перебувають на максимальному контролі — Нацбанк

23 червня 2023, 11:45
671
0
Автор:
Реклама

Епопея з обміном валют і хитрощами банків та обмінників навколо нього триває. Услід за зміною відповідного законодавства Нацбанком та депутатською ініціативою карати за зловживання гривнею, відбулася зустріч членів Правління НБУ та директорів профільних департаментів регулятора з представниками низки банків та небанківських фінансових установ, які здійснюють валютно-обмінні операції.

"Ми будемо дуже ретельно спостерігати за тим, як відбувається імплементація наших рішень. Якщо побачимо недобросовісну практику, намагання знову підтримувати її, обіцяю, що з нашого боку буде чітка та максимально адекватна реакція. Під час війни такі речі особливо неприйнятні", - сказав очільник НБУ Андрій Пишний.

Водночас він додав, що Національний банк зацікавлений у діалозі та взаємодії з учасниками ринку та готовий обговорювати додаткові пропозиції щодо вирішення цієї штучно створеної ситуації.

Під час активного обговорення представники банків та небанківських фінансових установ запевнили, що будуть дотримуватися всіх ухвалених НБУ рішень. Зокрема, проведуть роз'яснювальну роботу з касирами та іншими відповідальними за валютно-обмінні операції особами у своїх відділеннях.

"Ми розуміємо, що для того, щоб відновити нормальне функціонування цього ринку, потрібен певний час. Люди повинні спокійно обмінювати банкноти іноземної валюти, незалежно від номіналу та року випуску, якщо вони відповідають зразкам та описам іноземних центробанків, їх справжність підтверджена детекторами й вони не мають ознак значного зношення чи пошкодження. Якщо громадяни бачитимуть, що можуть без проблем отримувати та обмінювати назад всі ці банкноти, вони не переживатимуть і паніка вщухне", - зазначив Андрій Пишний.

Також, заступник Голови НБУ Олексій Шабан додав, що Національний банк ретельно опрацьовує всі скарги, що надходять від громадян, та враховує під час здійснення нагляду.

Підсумовуючи обговорення, всі присутні погодилися, що забезпечення єдиних правил роботи як з боку банків, так і небанківських установ поверне відчуття впевненості клієнтам і сприятиме нормалізації ситуації на валютно-обмінному ринку.

Зміни та нововведення у 2023 році - знайдете у LIGA360:Бухгалтер. А модуль "Податки-2023" допоможе бути в курсі численних змін, що відбуваються цього року в податковому законодавстві України. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини