Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін пропонує заборонити боржникам продавати нерухомість та автомобілі — законопроект

29 червня 2023, 10:50
485
0
Автор:
Реклама

У Верховній Раді зареєстровано внесений Кабміном проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо цифровізації виконавчого провадження (№9363 від 07.06.2023 р.). У разі ухвалення цей Закон набере чинності через шість місяців з дня його опублікування.

Серед іншого, зміни до Закону про нотаріат передбачають, що договори про відчуження або заставу нерухомого майна, об'єкта незавершеного будівництва, майбутнього об'єкта нерухомості, транспортного засобу посвідчуються за відсутності заборони відчуження та арешту відповідного майна, а також за відсутності відомостей про відчужувача (заставодавця) в Єдиному реєстрі боржників.

Також у Законі про дорожній рух проект пропонує заборонити державну реєстрацію транспортних засобів в разі наявності заборгованості у його власника. Це досягнуть шляхом встановлення правила, що у разі наявності відомостей про власника транспортного засобу в Єдиному реєстрі боржників відомча реєстрація (перереєстрація) транспортних засобів не здійснюється. А під час реєстрації/перереєстрації авто буде здійснюватися перевірка наявності автовласника у реєстрі боржників. Водночас така заборона не буде діяти, якщо йдеться про:

- якщо перереєстрація транспортного засобу не пов'язана з його відчуженням;

- придбання транспортного засобу або його отримання в рахунок погашення боргу в порядку, визначеному статтею 61 Закону про виконавче провадження;

- придбання транспортного засобу в порядку, визначеному статтею 30 Закону України "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень";

- безоплатної передачі конфіскованого транспортного засобу.

У Законі про виконавче провадження в новій редакції викладуть, зокрема, правила про порядок звернення стягнення на кошти та інше майно боржника, арешт і вилучення майна (коштів) боржника. Новації стосуються передусім стягнення за виконавчими документами на електронні гроші, що перебувають на електронних гаманцях, а також на кошти, які перебувають на зберіганні у банках або інших фінансових установах, небанківських надавачів платіжних послуг. Зараз в профільному Законі йдеться лише про стягнення коштів на рахунках.

LIGA360 має відповіді на будь-яке питання бухгалтера. Понад 1200 алгоритмів дій, особисті консультації експертів, новини й аналітика з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини