Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Хто із працівників несе відповідальність за те, щоб укриття було відчиненим під час тривоги

29 червня 2023, 11:45
1708
0
Автор:
Реклама

Якщо у роботодавця є укриття, то хто із працівників несе відповідальність за те, щоб таке укриття було відчиненим? Відповідь на це питання дала адвокат Анастасія Якімова.

Згідно з ч. 8, 9 ст. 32 КЦЗ утримання захисних споруд цивільного захисту у готовності до використання за призначенням здійснюється їх власниками, користувачами, юридичними особами, на балансі яких вони перебувають (у тому числі споруд, що не увійшли до їх статутних капіталів у процесі приватизації/корпоратизації), за рахунок власних коштів. У разі використання однієї захисної споруди цивільного захисту кількома власниками, користувачами, юридичними особами вони беруть участь в утриманні такої споруди відповідно до укладених між ними договорів.

Відтак, варто визначити чи дійсно сховище або інший вид захисної споруди цивільного захисту дійсно перебуває у власності та на балансі відповідної юридичної особи/ФОП. Це можна перевірити шляхом дослідження правовстановлюючих документів на конкретну нерухомість, обов'язково з звірянням даних з Державним реєстром речових прав на нерухоме майно, та з дослідженням у технічній документації наявності описаних складових частин будівель.

Відповідно до глави 1 розділу VI Вимог №579 суб'єкти господарювання (балансоутримувачі) незалежно від форми власності створюють об'єктові формування цивільного захисту з обслуговування захисних споруд (далі - формування) або призначають осіб, відповідальних за обслуговування та експлуатацію фонду захисних споруд (далі - відповідальні особи). Створення формувань здійснюється відповідно до Порядку №787. Обов'язки особового складу з формування захисної споруди визначені в главі 3 розділу VII Вимог №579.

Можна зробити висновок про те, що з метою дотримання норм чинного законодавства у сфері цивільного захисту населення, роботодавцю, котрий є балансоутримувачем та власником сховища або іншої споруди цивільного захисту варто:

- з числа працівників призначити відповідальну особу за обслуговування та експлуатацію наявної захисної споруди;

- видати відповідний наказ по призначення відповідальної особи за обслуговування та експлуатацію наявної захисної споруди, з яким під підпис ознайомити відповідальну особу;

- розробити відповідну посадову інструкцію особи, відповідальної за обслуговування та експлуатацію наявної захисної споруди;

- розробити положення про обслуговування та експлуатацію наявної захисної споруди;

- розробити безпекові умови, котрі передбачали б конкретний інструктаж/перелік дій, зокрема особи, відповідальної за обслуговування та експлуатацію наявної захисної споруди, під час сигналу повітряної тривоги.

А хто з працівників несе відповідальність за те, щоб укриття було саме відчиненим? На підставі п. 1, 2 глави 2 розділу VII Вимог №579 під час приведення в готовність та використання фонду захисних споруд за призначенням командир формування з обслуговування захисної споруди (далі - командир), відповідальна особа забезпечують підготовку споруд фонду захисних споруд до прийому населення, яке підлягає укриттю, організацію їх заповнення та безпечну експлуатацію. Командир (відповідальна особа) підпорядковується балансоутримувачу.

Згідно із пп.2 п. 4 глави 2 розділу VII Вимог №579 у разі отримання вказівки (сигналу, повідомлення) про приведення фонду захисних споруд у готовність до використання за призначенням командир (відповідальна особа) має, зокрема, організувати приймання, облік і розміщення населення, що підлягає укриттю.

Відтак, з числа працівників відповідальність за те, щоб сховище роботодавця було відчиненим під час сигналу повітряної тривоги буде нести призначена у встановленому законом порядку особа, відповідальна за обслуговування та експлуатацію наявної захисної споруди.

Усі потрібні документи для бухгалтера - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, бухгалтерської аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини