Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС затвердила загальну методику проведення податкових перевірок – чого чекати платникам

30 червня 2023, 10:45
1736
0
Автор:
Реклама

Наказом ДПС України від 09.06.2023 р. № 444 затвердили Методику проведення перевірки загальних положень податкового та іншого законодавства України, контроль за дотриманням якого покладено на податкові органи. Йдеться про здійснення контрольно-перевірочних заходів на предмет дотримання платниками податків - юридичними особами загальних положень податкового та іншого законодавства України, контроль за дотриманням якого покладено на податкові органи. У Методиці наведено порядок підготовки і здійснення контрольно-перевірочних заходів та методику дослідження загальної інформації про платника податків.

До підприємства прийшли контролюючі органи? Знайте, як захистити бізнес правовим шляхом з ІТ-платформою LIGA360. Подробиці за посиланням.

Податківцям радять: особливу увагу доцільно приділити дослідженню даних щодо керівника платника податків та засновників на предмет ймовірного їх перебування на посадах керівників та/або засновників інших платників податків, що мають негативну податкову історію. Вивчення затвердженої облікової політики підприємства дозволить визначити наявність або відсутність методологічних помилок в бухгалтерському обліку та, як наслідок, в податковому обліку.

Доцільним називають дослідження господарської діяльності платника на предмет необхідності під час ведення такої діяльності отримання ліцензії, перевірка дотримання ліцензійних умов та відповідності господарської діяльності платника отриманій ліцензії.

Також важливим є проведення дослідження господарської діяльності платника на предмет необхідності отримання відповідних документів дозвільного характеру, їх чинність, термін (строк) дії та дотримання умов ведення виду такої діяльності виданому дозволу.

При дослідженні інформації про податковий борг та іншу заборгованість платника перевіряючим радять розглядати історію його виникнення та погашення, з урахуванням сум сплати та періодів погашення. Також їм доцільно звернути увагу на взяття платником податків участі у тендерах, здійснення господарських операцій, врахувати інформацію про наявні основні засоби. Окремо рекомендовано приділити увагу дослідженню господарських операцій, здійснених платником з ризиковими контрагентами.

LIGA360 має відповіді на будь-яке питання бухгалтера. Понад 1200 алгоритмів дій, особисті консультації експертів, новини й аналітика з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини