Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

БЕБ виявило “сплячі” підприємства та анулювало їм свідоцтва платників ПДВ через участь в незаконних схемах

30 червня 2023, 14:40
545
0
Автор:
Реклама

Бюро економічної безпеки України анулювало свідоцтва платників ПДВ для 59 ризикових підприємств. Загальний залишок податкового ліміту цих підприємств становив понад 2,5 мрд грн.

Лише за 2023 рік виявлено 126 “сплячих” підприємств, які подають нульові декларації, вказуючи відсутність діяльності.

Такі “сплячі” підприємства мають податковий ліміт у розмірі 4,6 мрд грн, який накопичують на основі сплачених податків за покупки товарів, будівель або землі. Замість використання грошей для сплати податків, вони можуть незаконно передавати їх іншим компаніям у рамках схем зниження податків.

Одна з незаконних схем полягає у тому, що підприємство, яке повинно сплатити ПДВ, фіктивно купує товари або послуги від підприємства з податковим лімітом. Це дозволяє уникнути оподаткування або зменшити його. У свою чергу, “спляче” підприємство використовує податковий ліміт для фіктивної передачі товарів або послуг іншим компаніям, фактично нічого не поставляючи.

Для боротьби з незаконним використанням податкового ліміту, законодавств передбачає анулювання свідоцтва платника ПДВ у випадку, якщо підприємство протягом року подає нульові декларації, маючи при цьому податковий ліміт.

LIGA360 має відповіді на будь-яке питання бухгалтера. Понад 1200 алгоритмів дій, особисті консультації експертів, новини й аналітика з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини