Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сплата податкових штрафів не звільняє від адміністративної чи кримінальної відповідальності

3 липня 2023, 14:35
1119
0
Автор:
Реклама

ДПС у Житомирській області нагадує про відповідальність за порушення порядку складання податкової декларації з ПДВ.

Так, податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору у встановленому порядку та строки.

Платник податку самостійно обчислює суму податкового зобов'язання, яку зазначає в податковій звітності. При цьому дані, наведені в податковій звітності, мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку платника.

Після подання декларації за звітний (податковий) період платник податку має право до закінчення граничного терміну подання декларації за такий самий період подати нову декларацію з виправленими показниками.

Якщо ж у майбутніх податкових періодах платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

За порушення законів з питань оподаткування застосовуються такі види юридичної відповідальності:

•фінансова;

• адміністративна;

• кримінальна.

Так, у разі виявлення факту заниження податкового зобов'язання платник податку повинен сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3 відс. від такої суми до подання уточнюючого розрахунку.

Невиконання вимог в частині самостійного нарахування та сплати штрафу тягне за собою накладення штрафу в розмірі 5 відсотків від заниження/недоплати.

Якщо помилки виявлятимуть контролери - штраф вже становитиме:

• 10 % у загальному випадку;

• 25 % за навмисне порушення;

• 50 % за повторне порушення.

Однак, притягнення до фінансової відповідальності платників податків не звільняє їх посадових осіб за наявності відповідних підстав від притягнення до адміністративної або кримінальної відповідальності.

Усі потрібні документи для бухгалтера - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, бухгалтерської аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини