Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Планують повний перехід на безготівкові розрахунки та концентрацію функцій контролю в одному органі – Офіс Президента

4 липня 2023, 10:55
723
0
Автор:
Реклама

Чималий резонанс викликала заява заступника керівника Офісу Президента України з економічних питань Ростислава Шурми під час міжнародної інвестиційної конференції у Лондоні, що готівкові розрахунки можуть замінити на платежі за допомогою банківських карток або P2P-перекази. Тепер він пояснив свої слова.

Так, перехід на безготівкові розрахунки неможливий без комплексної податкової реформи, амністії капіталів, а також розбудови необхідної інфраструктури. Але в Україні є всі шанси взяти найкращий світовий досвід у цьому напрямку та реалізувати його. Про це заявив Ростислав Шурма.

На думку Р. Шурми, є кілька основних факторів, які впливають на побоювання громадян щодо впровадження такої системи. Зокрема, перший з них пов'язаний зі сплатою податків, адже орієнтовно до 60-70% людей, які працюють у недержавному секторі, не сплачують податків у повному обсязі. «Це є елементарна статистика. Тому, безумовно, кожен громадянин переживає за це. Але впровадити cashless не можна різко, в один момент. Це доволі системний та комплексний підхід, який стосуватиметься десятків реформ в інших сферах, зокрема і податкової. Без неї в тій редакції, яку ми почали обговорювати, з суттєвим зниженням податкових ставок, [працювати] неможливо. Впадуть доходи громадян, економіка може стати неконкурентоспроможною», - пояснив заступник керівника ОП.

Другий фактор, вважає Шурма, стосується незадекларованих накопичень та побоювань щодо їх легалізації:«Cashless неможливо запровадити без повної і тотальної амністії капіталу. Якщо ми переходимо, людям, які мають накопичення (не важливо, як вони їх отримали), потрібно дати можливість легалізувати. Тобто, це повинно відбутись у парі з податковою реформою».

Третій фактор полягає в тому, що перехід до безготівкової економіки спричинить певні проблеми з оплатою у селах та маленьких населених пунктах, зокрема, у людей поважного віку. Тому, як повідомив представник ОП, наразі спільно з АТ «Укрпошта» готується законопроєкт, який має розв'язати цю проблему.

В основі четвертого фактора лежить безпосередньо корупція, вважає Шурма. На його переконання, хибним є твердження про те, що хабарі перейшли в безготівкову форму, наприклад, біткоїнами: 99,9% з них здійснюються в готівковій формі.

Також Ростислав Шурма повідомив, що в Офісі президента планують найближчим часом розробити концепцію контролю за бізнесом, яка передбачатиме концентрацію функцій контролю в одному державному органі замість кількох як зараз. Як робочий варіант розглядають можливість зосередження контролюючих функцій у Бюро економічної безпеки.

Як підприємцю самостійно орієнтуватися в законодавстві? Усі роз'яснення доступні в системі LIGA360:Підприємець. А ще система миттєво направлятиме сповіщення про зміни законодавства. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини