Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін розширив коло осіб, які можуть безперешкодно виїжджати під час комендантської години

5 липня 2023, 16:35
744
0
Автор:
Реклама

Кабінет Міністрів України постановою від 24 червня 2023 р. № 630 вніс зміни до деяких власних актів змін щодо питань функціонування системи надання безоплатної правової допомоги. Зокрема зміни внесено до Порядку здійснення заходів під час запровадження комендантської години та встановлення спеціального режиму світломаскування в окремих місцевостях, де введено воєнний стан.

Новації дозволяють перебування у визначений період доби на вулицях та в інших громадських місцях, де запроваджено комендантську годину, без виданих перепусток адвокатам, призначеним регіональними центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги для надання безоплатної вторинної правової допомоги затриманим у порядку, встановленому КПК та КпАП, особам, час прибуття до яких припадає на визначений період доби, зокрема на власних транспортних засобах.

У разі зупинки під час виїзду до затриманої особи адвокат, призначений регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, пред'являє, зокрема технічними засобами електронних комунікацій, разом із документом, що посвідчує особу, також свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю або посвідчення адвоката України та скановану копію доручення регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Голова Комітету НААУ з питань безоплатної правової допомоги Оксана Каденко зауважує, що рішення Кабміну про дозвіл лише адвокатам, які надають безоплатну правову допомогу, перебувати у громадських місцях під час комендантської години, хоча і є компромісним у певному сенсі, все ж має надважливе значення для захисту прав громадян: «Воно дає затриманим особам можливість отримати гарантовану Конституцією правничу допомогу безпосередньо після затримання, а не після закінчення комендантської години». «Можливість адвокатів прибути до клієнта у будь-яку пору доби - невід'ємна частина права на захист. І ми опрацьовуємо питання можливого поширення встановленого правила на всіх адвокатів», - резюмувала вона.

Як підприємцю самостійно орієнтуватися в законодавстві? Усі роз'яснення доступні в системі LIGA360:Підприємець. А ще система миттєво направлятиме сповіщення про зміни законодавства. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини