Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін змінив форми податкової накладної, декларації та уточнюючого розрахунку з ПДВ

6 липня 2023, 09:15
2783
0
Автор:
Реклама

Мінфін наказом від 17.05.2023 р. № 256 вніс зміни до деяких своїх нормативно-правових актів, так чи інакше пов'язаних з нарахуванням та сплатою ПДВ. Цей наказ набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування. Станом на 6 липня ще не був оприлюднений.

Зміни та нововведення у 2023 році - знайдете у LIGA360:Бухгалтер. А модуль "Податки-2023" допоможе бути в курсі численних змін, що відбуваються цього року в податковому законодавстві України. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Перше коригування торкнулося приміток 4 та 5 форми податкової накладної. Тут посилання на паспорт для тих, хто відмовився отримувати РНОКПП, сформульовано надалі як «серія (за наявності) та номер паспорта (для громадян України, до паспортів яких внесена відмітка, що свідчить про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта)».

Зміни торкнулися й форму податкової декларації з податку на додану вартість. Тут нового вигляду набув рядок 20.2.1, а у додатку 2 після таблиці 1 додали текст такого змісту: «Графи 2 - 4 таблиці 1 заповнюються у хронологічному порядку виникнення сум від'ємного значення, починаючи зі звітного (податкового) періоду, який є найближчим до дати подання декларації (найновіший звітний (податковий) період) (рядок 1), та закінчуючи найбільш давнім звітним (податковим) періодом».

Також додаток 4 до форми декларації виклали в новій редакції. Переписали заново й у додатку 5 таблицю 2 та примітки до неї. Косметичних змін зазнали текст додатка 7, примітка 2 цієї форми та додатки до неї.

У формі уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок рядок 20.2.1 виклали в новій редакції та уточнили примітку 2.

Також косметично оновили текст примітки 2 форми розрахунку податкових зобов'язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України.

Низки змін зазнав Порядок заповнення податкової накладної. Тут новими стали, зокрема, такі норми:

- у разі здійснення операцій з вивезення за межі митної території України товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення, що підлягають оподаткуванню ПДВ за основною ставкою або ставкою 14 %, складається окрема податкова накладна, в якій у рядку "Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин" робиться позначка "X" та зазначається тип причини 22. У графі "Отримувач (покупець)" такої податкової накладної зазначаються найменування (прізвище, ім'я, по батькові (за наявності)) нерезидента та через кому - країна, в якій зареєстрований покупець (нерезидент), а у рядку "Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)" проставляється умовний ІПН "300000000000", рядок "Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта" не заповнюється;

- у податковій накладній, яка складається за операціями з вивезення товарів за межі митної території України, зазначаються одиниці виміру товарів, які застосовуються при оформленні митної декларації на такі товари.

Жменьку дрібних уточнень внесли і до Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість. А також - виключили додаток 2 до цього Порядку.

Як підприємцю самостійно орієнтуватися в законодавстві? Усі роз'яснення доступні в системі LIGA360:Підприємець. А ще система миттєво направлятиме сповіщення про зміни законодавства. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини