Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові правила отримання підприємствами оцінки впливу на довкілля – прийнято Закон

17 липня 2023, 16:00
696
0
Автор:
Реклама

Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому урядовий проект Закону про внесення змін до Закону України "Про оцінку впливу на довкілля" (реєстр. №8410 від 01.02.2023 р.). Про це повідомив Тарас Мельничук, представник уряду в парламенті. За його словами законопроектом передбачено вдосконалення норм чинного законодавства, зумовлене необхідністю впровадження принципів цифровізації дозвільної процедури, скорочення строків здійснення процедури оцінки впливу на довкілля (далі - ОВД), а також зменшення дискреційних повноважень органу влади при прийнятті рішень в рамках процедури ОВД.

Своєю чергою, у Мінекономіки заявили, що будівельні та промислові підприємства зможуть отримувати Висновок про ОВД швидше. Так, процедура ОВД промислових та будівельних підприємств триватиме 67 днів замість 216. Однією з умов початку роботи підприємства є проведені громадські слухання: їхня тривалість має скоротитись з 20 до 12 днів. Підприємці зможуть повідомляти в онлайн-виданнях про проведення громадських слухань, в той час як раніше були змушені публікувати такі оголошення в друкованій пресі. Документ визначає підстави для відмови у видачі висновку про оцінку впливу на довкілля та підстави, за якими діяльність підприємств може бути визнана недопустимою. Це скорочує, на думку Мінекономіки, корупційні ризики.

Водночас, законопроект №8410 не викликав захвату у бізнесу. Так, Європейська Бізнес Асоціація заявила, що ним бізнес можуть назавжди позбавляти права реалізовувати інвестпроекти. З одного боку ЄБА підтримала скорочення строків здійснення процедури ОВД, перехід на електронний документообіг, а також можливості продовження здійснення процедури ОВД на територіях, де відбуваються бойові дії або прилеглих до них, тощо. Разом з тим, там заявили, що бізнес бачить значні корупційні ризики у запропонованому до другому читання тексті законопроекту.

LIGA360 має відповіді на будь-яке питання бухгалтера. Понад 1200 алгоритмів дій, особисті консультації експертів, новини й аналітика з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини