Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Безпоповортна фіндопомога у ФОП-єдинників: чи враховувати в доходи

Реклама

Про участь сум отриманої безповоротної фінансової допомоги у складі доходів ФОП - єдинників розповіли в ГУ ДПС у Херсонській області, АР Крим та м. Севастополі.

До суми доходу єдинників включаєють вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів, (, послуг (п. 292.3 ПКУ).

При цьому безоплатно отриманими вважають товари (роботи, послуги), які надані єдинникам згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані таким єдинником.

До того ж доходи ФОП - єдинника, отримані від господарської діяльності та оподатковані згідно з главою 1 розділу XIV ПКУ, не включають до складу загального річного оподатковуваного доходу фізичної особи, визначеного розділом IV ПКУ.

До оподатковуваного доходу платника податку належить дохід, отриманий ним як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) у вигляді сум безповоротної фінансової допомоги (крім суми процентів умовно нарахованих на таку допомогу) (пп. «ґ» пп. 164.2.17 ПКУ).

Тож сума безповоротної фінансової допомоги не є доходом ФОП - єдинника, отриманого від здійснення господарської діяльності. Водночас таку суму включають до оподатковуваного доходу фізичної особи та оподатковують ПДФО (18%) та військового збору (1,5%).

Де підприємцю шукати роз?яснення законодавства та довідкову інформацію? Всі відповіді надасть LIGA360. Дізнавайтеся від експертів про новації воєнного стану та важливі новини для українського бізнесу. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини