Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Залучення ФОПів як страхових агентів повинно належно документуватись

Реклама

ДПС поділася успішною для податківців судовою практикою у справі щодо фактичного невиконання позивачем умов договорів з підприємцями на посередницьку діяльність у сфері страхування, в результаті чого нараховані штрафні санкції на суму майже 1,7 млн грн.

Йдеться про постанову КАС/ВС від 20.07.2023 року справі № 280/5316/21, якою підтримано позицію ГУ ДПС у Запорізькій області.

Спробуйте VERDICTUM в LIGA360. Аналізуйте тексти судових рішень, формуйте аргументи. Деталі за посиланням.

Вона містить висновок про те, що неправомірно віднесено до витрат вартість послуг ФОПів зі посередницької діяльності як страхових агентів:

- процедури страхування фактично виконані штатним працівником позивача;

- відсутні докази участі ФОП в укладанні угод чи залученні страхувальників - акти приймання-передачі бланків полісів, приймання страхових платежів;

- у ФОП відсутні офісні приміщення та працівники

- отримано пояснення від застрахованих осіб про укладання договорів безпосередньо з позивачем без участі ФОП).

Товариство не подало доказів на користь твердження про те, що надані йому послуги за відповідними договорами доручення мали певний економічний ефект для господарської діяльності, підвищили ефективність залучення страхувальників до придбання страхових продуктів та, як наслідок, підвищили прибутковість підприємства.

Також суд відхилив доводи касаційної скарги, які стосуються порушення органом ДПС порядку перевірки, оскільки з цих обставин позов не заявлявся. Адже порушення контролюючим органом норми п. 52-2 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ (перевірка під час установленого на період дії карантину мораторію) не були підставою позову в суді першої інстанції.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини