Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Усі закупівлі, крім військових, знову проводитимуть у Prozorro – Мінекономіки

3 серпня 2023, 09:15
590
0
Автор:
Реклама

Найближчим часом політика щодо закупівель буде змінена. В першу чергу це буде стосуватись потреб безпеки й оборони. Адже виконання українськими компаніями оборонних замовлень сприяє розвитку економіки. Про це розповіла перший віце-прем'єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко.

За її словами, головним є те, що усі закупівлі, які не стосуються озброєння та військової техніки, знову проводитимуться у системі Prozorro. Це будуть або відкриті торги в системі або запити пропозицій в електронному каталозі Prozorro Market. Це створить додаткові можливості саме українському бізнесу активніше брати у них участь.

Для Міноборони передбачений ще один додатковий спосіб - закупівлі за спрощеною процедурою. Це робиться, аби уникнути «тендерного тролінгу» - коли учасник аукціону завалює Антимонопольний комітет скаргами.

Якщо ж замовники у сфері оборони укладають договір без конкурсу (наприклад, коли є нагальна потреба, або публікація інформації може зашкодити національній безпеці), вони мають перевірити прибуток виробника або постачальника, за виключенням договорів щодо озброєння і військової техніки (ОВТ). Для виробників він має бути не більше ніж 25% від виробничої собівартості.

Ще одна важлива зміна полягає в тому, що умови постачання для українських та іноземних виробників тепер однакові. Відтепер українські виробники, які займаються постачанням ОВТ для потреб оборони, будуть укладати договори за результатами переговорів. При цьому вони не повинні підтверджувати калькуляцію й відповідно норму прибутку.

У перші місяці повномасштабної війни уряд запровадив рамкові угоди закупівель для потреб оборони. Механізм передбачав публікацію оголошення із вимогами до товару чи робіт у Prozorro, але відбір переможців відбувався поза системою.

Зараз усі розпочаті рамкові угоди продовжуватимуть виконувати й далі. Нових рамкових угод чинні правила не передбачають. Утім на основі накопиченого досвіду Мінекономіки працює над запровадженням відкритої рамкової угоди, яка передбачає всі етапі відбору в системі Prozorro.

Бажаєте першими дізнаватися про всі податкові та бухгалтерські зміни? Слідкуйте за розділами "Податки" та "Новації воєнного стану" у LIGA360:Бухгалтер. А ще ви можете налаштувати моніторинги, щоб отримувати сповіщення автоматично. Замовте LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини