Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кошти, отримані єдинником за ЗЕД-контрактами на рахунок у REVOLUT оподатковуються

7 серпня 2023, 13:20
1260
0
Автор:
Реклама

Доходом для фізичної особи - підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату отримання такого доходу (п. 292.5 ПКУ).

Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (п. 292.6 ПКУ).

Тобто, для фізичної особи - підприємця усі вартісні показники, що включаються до доходу, відображаються у національній валюті України.

Отже, якщо кошти, отримані від нерезидентів за зовнішньоекономічними контрактами, зараховані не на валютний рахунок для здійснення підприємницької діяльності у банку України, а на рахунок, відкритий у системі WISE/REVOLUT/PAYONEER, то такі кошти не включаються до складу доходу фізичної особи - підприємця - платника єдиного податку, оскільки такі надходження не вважаються доходом від здійснення підприємницької діяльності.

При цьому такий дохід оподатковуються за правилами, встановленими розд. IV ПКУ для платників податків - фізичних осіб та є об'єктом оподаткування військовим збором.

Радимо ознайомитись із матеріалом: Скасування з 1 серпня 2-відсоткової спрощенки за Законом № 3219: загальні моменти повернення на "звичайний" єдиний податок.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 107.01.03 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

LIGA360 має відповіді на будь-яке питання бухгалтера. Понад 1200 алгоритмів дій, особисті консультації експертів, новини й аналітика з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини