Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пільги зі сплати ЄСВ для ФОП діють і далі — ДПС

10 серпня 2023, 14:15
32295
0
Автор:
Реклама

У Головному управління ДПС у Чернівецькій області роз'яснили нюанси сплати ЄСВ ФОПами після 01.08.2023 р.

Вони наголосили, що Закон №3219 не вносить змін до п. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ щодо застосування пільг зі сплати ЄСВ для ФОПів, які були встановлені з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців.

Отже, з 1 серпня 2023 року ці пільги також діють.

Податківці нагадали, що нормами п.9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ ФОПи-єдинники (як і ФОП на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, і члени фермерського господарства) звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців.

Тож якщо платники скористаються цією пільгою, то розрахунок єдиного внеску у складі декларації подавати їм не потрібно. Це правило діє щодо того періоду, в якому згідно зі встановленими пільгами ЄСВ не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Проте сама пільга не позбавляє ФОП права добровільно сплачувати ЄСВ за себе. В такому випадку обов'язково треба зазначати суми такого ЄСВ у декларації. В такому разі ФОП отримає страховий стаж за сплаченими внесками. Якщо ж ЄСВ сплатити, але не зазначити ці суми у звітності, то сплачені суми ЄСВ вважатимуться просто переплатою. Якщо ж ФОП не сплачує ЄСВ, то страхового стажу у нього не буде.

Отже, всі ФОПи мають право вирішувати, сплачувати чи не сплачувати ЄСВ за себе.

Бухгалтер знає всі відповіді - з LIGA360. Спробуй інформаційно-аналітичну платформу для пошуку робочих відповідей, актуальних експертних матеріалів та законодавчих новацій. Спробуй всі переваги прямо зараз, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини