Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи подавати спадкоємцям звітність та сплачувати грошові зобов’язання у разі смерті ФОП

15 серпня 2023, 13:30
617
0
Автор:
Реклама

Після закінчення строку прийняття спадщини грошові зобов'язання спадкодавця стають грошовими зобов'язаннями та/або податковим боргом спадкоємців, які прийняли спадщину пропорційно частці у спадщині на дату її відкриття. На цьому наголосили спеціалісти ГУ ДПС у Житомирській області. Водночас, як наголосили контролери, ПКУ не передбачає обов'язку подання спадкоємцями податкової звітності у разі смерті фізичної особи - підприємця.

Відзначимо також, що претензії спадкоємцям пред'являються контролюючими органами в порядку, встановленому цивільним законодавством України для пред'явлення претензій кредиторами спадкодавця.

Після закінчення строку прийняття спадщини грошові зобов'язання та/або податковий борг спадкодавця стають грошовими зобов'язаннями та/або податковим боргом спадкоємців. Протягом строку прийняття спадщини на грошові зобов'язання та/або податковий борг спадкодавців пеня не нараховується.

У разі смерті платника податку або оголошення його судом померлим чи визнання безвісно відсутнім податок за останній податковий період справляється з нарахованих на його користь доходів. Відповідно до цього останнім податковим періодом вважається період, який закінчується днем, на який відповідно припадає смерть такого платника податку, винесення такого судового рішення. У разі відсутності нарахованих доходів податок сплаті не підлягає.

Радимо ознайомитись із матеріалом: Винагорода за договором ЦПХ: як відображати в Податковому розрахунку.

LIGA360 має відповіді на будь-яке питання бухгалтера. Понад 1200 алгоритмів дій, особисті консультації експертів, новини й аналітика з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини