Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обмінники заявили про труднощі з обміном зношеної іноземної валюти

18 серпня 2023, 14:30
1687
0
Автор:
Реклама

Епопея навколо обміну готівкової валюти з ознаками зношеності продовжується. Асоціація фінансових компаній «Фінансовий омбудсман», яка представляє інтереси небанківських фінансових установ, звернулася з листами до Нацбанку та Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики щодо ситуації, що склалася на ринку торгівлі іноземною валютою в готівковій формі.

Наприклад, у ФІНОМ нагадують, що для розширення пропозиції іноземної валюти, яка не має ознак значного пошкодження, Національний банк надав змогу небанківським фінансовим установам знімати без обмежень за сумою національну та іноземну валюту з їхніх рахунків у банках для підкріплення готівкою своїх кас або кас відокремлених підрозділів. Проте, як стверджують члени асоціації, більшість небанківських фінансових установ не мають на своїх рахунках у банках відповідних залишків іноземної валюти і працюють виключно в межах обсягу валюти, купленої/проданої у фізичних осіб. Накопичення в касах установ зношеної іноземної валюти, яку, категорично відмовляється купувати споживач, призводить до зменшення обсягу оборотних активів фінансових компаній. При цьому чисельні звернення фінансових компаній до банків щодо укладання договорів інкасо, нажаль, «не призвело до позитивних результатів», кажуть в асоціації.

Тому асоціація «Фінансовий омбудсман» звернулася до Національного банку та Комітету ВР з проханням розглянути наступні пропозиції:

- визначити державний банк та встановити порядок приймання ним від небанківських фінансових установ валюти з ознаками зношеності;

- надати можливість небанківським фінансовим установам проводити операції інкасо безпосередньо або за допомогою банківської установи в Україні з встановленням порядку проведення таких операцій;

- дозволити пряму співпрацю небанківських фінансових установ з банками щодо купівлі-продажу іноземної валюти.

Не витрачай час на пошук аналітики на різних ресурсах. Тепер усі видання LIGA ZAKON для бухгалтерів доступні у рішенні LIGA360. А ще ти можеш налаштувати свою стрічку професійних новин та обраних посилань для роботи. Замовляй LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини