Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мобінг на роботі: наслідки для роботодавця

Реклама

Іноді між колегами виникають конфліктні ситуації і це можна вважати нормою. Але трапляється, що такі ситуації стають системними, керівник або кілька працівників об'єднуються проти одного. Тут уже йде мова про мобінг - цькування на роботі, яке проявляється по-різному. Людина може піддаватися як психологічному так і емоційному тиску (п.2 ст. 2 КзпП), що знижує продуктивність її праці.

Нагадуємо, що скривдженого працівника уже майже рік захищає Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії мобінгу (цькуванню)» N 2759-IX від 16.11 2022 р.

Відтак, кожен роботодавець зацікавлений створити здорову атмосферу та організувати робочі процеси так, щоб мобінг припинявся відразу при зародженні. Інакше роботодавець ризикує зіпсувати собі ділову репутацію і:

- втратити перспективного і цінного працівника, бо ч.3 ст.38 КзпП дозволяє такому розірвати трудовий договір за власним бажанням;

- понести фінансові втрати.

Південно-Східне міжрегіональне управління з питань праці повідомляє, що за мобінг працівника на роботі ФОПам, які мають найманців та посадовим особам роботодавця ч.5 ст.173 КпАП передбачає:

- штраф від 1700 грн до 3400 грн . А при рецидивах протягом року санкції збільшуються вдвічі;

- альтернативу штрафу - громадські роботи на строк від 30 до 40 годин та від 40 до 60 годин за друге порушення протягом року.

Південно-Східне міжрегіональне управління з питань праці нагадує, що жертва мобінгу може звернутися до суду, де має право вимагати відшкодувати їй матеріальну (витрати на послуги психолога і придбання ліків) чи моральну шкоду. А уже за судовим рішенням з роботодавця буде стягнута ще і матеріальна, моральна шкода на користь такого працівника.

Не гадай, а знай точні відповіді! LIGA360:Підприємець надасть всю інформацію із законодавчого та новинного поля, довідкову інформацію та реєстраційні дані компаній. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини