Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ пом’якшив валютні обмеження — постанова

18 вересня 2023, 10:15
2163
0
Автор:
Реклама

Національний банк України постановою від 15.09.2023 р. № 115 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18" (далі - Постанова № 115) пом'якшив низку валютних обмежень. Зазначена постанова набрала чинності 16 вересня 2023 року. Про це йдеться у повідомленні НБУ.

По-перше, із 16 вересня під час розрахунку обсягу готівкової іноземної валюти, яку банк чи небанківська фінансова установа має змогу продати на валютному ринку, враховуватимуться залишки коштів готівкової іноземної валюти, яка обліковувалася в касі цих установ станом на 13 квітня 2022 року.

Отже, уповноважені установи здійснюватимуть операції з продажу клієнтам іноземної валюти в готівковій формі в межах суми, яка визначається як сума таких складових:

- сума залишків готівкової іноземної валюти станом на 13 квітня 2022 року;

- обсяг перевищення купівлі готівкової іноземної валюти над обсягом її продажу за всіма іноземними валютами, що розраховується, починаючи з 13 квітня 2022 року та протягом наступних операційних/робочих днів;

- 120% від обсягу купівлі безготівкової іноземної валюти у фізичних осіб за всіма іноземними валютами, що розраховується починаючи з 13 квітня 2022 року та протягом наступних операційних/робочих днів.

При цьому сума складових розраховують в доларовому еквіваленті, який обчислюють на підставі офіційного курсу гривні до іноземних валют, установленого Нацбанком на дату такого розрахунку.

По-друге, НБУ розширює перелік медичних послуг, для оплати яких фізособи мають змогу переказувати кошти за кордон. Так, до відповідного переліку додано послуги з реабілітації, а також послуги з придбання протезів та їхніх комплектуючих, встановлення, сервісного обслуговування та ремонту протезів.

По-третє, Нацбанк дав змогу держпідприємствам та господарським товариствам (100% акцій яких належать державі) переказувати кошти за кордон з метою виконання зобов'язань перед нерезидентом за кредитом чи позикою, що були реструктуризовані на умовах, погоджених Кабміном. Крім того, дозволили здійснювати інші платежі, пов'язані з обслуговуванням таких реструктуризованих зобов'язань.

Не витрачай час на пошук аналітики на різних ресурсах. Тепер усі видання LIGA ZAKON для бухгалтерів доступні у рішенні LIGA360. А ще ти можеш налаштувати свою стрічку професійних новин та обраних посилань для роботи. Замовляй LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини