Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фінмоніторинг для політично значущих осіб: прийняли законопроєкт за основу

21 вересня 2023, 14:25
263
0
Автор:
Реклама

Нагадаємо, що для отримання коштів від МВФ Україна має виконати низку структурних маяків в податково-бюджетній сфері. Одним із них є внесення змін до Закону про протидію відмиванню коштів і фінансуванню тероризму з метою відновлення зобов'язань фінансових установ щодо запровадження посилених заходів належної перевірки політично значущих осіб, що співвідноситься з ризикорієнтованим підходом, який відповідає стандартам FATF (до 1 жовтня). Йдеться про законопроєкт від 03.05.2023 р. N9269.

Наразі Верховна Рада прийняла за основу доопрацьований проєкт Закону від 03.05.2023 р. N9269 про фінмоніторинг для публічних осіб (РЕР). Змінами передбачили створення реєстру РЕР-ів. Про це повідомив Ярослав Железняк у своєму телеграм-каналі.

Нагадаємо, що раніше Тарас Мельничук повідомляв, що законопроєкт N9269 має на меті внести зміни до Закону про протидію відмиванню коштів і фінансуванню тероризму, якими пропонується, зокрема:

- доповнити нормою, згідно якої суб'єкт первинного фінансового моніторингу повинен забезпечити належне застосування ризик-орієнтованого підходу під час обслуговування клієнтів, які є політично значущими особами, членами їх сімей та особами, пов'язаними з політично значущими особами, з метою присвоєння обґрунтованого рівня ризику, унеможливлення безпідставної відмови від здійснення фінансових операцій та/або встановлення (продовження) ділових відносин;

- розширити ознаки порогової фінансової операції фінансовими операціями клієнта, якщо кінцевий бенефіціарний власник учасника фінансової операції - клієнта є громадянином чи має постійне місце проживання (перебування, реєстрації) в державі, що здійснює збройну агресію проти України.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини