Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ посилив вимоги до залучення комерційних агентів для надання платіжних послуг

22 вересня 2023, 12:35
189
0
Автор:
Реклама

Держрегулятор уточнив вимоги до залучення комерційних агентів для надання фінансових платіжних послуг. Відповідні зміни містить постанова НБУ від 18.09.2023 р. №117 «Про затвердження Змін до Положення про залучення комерційних агентів для надання фінансових платіжних послуг». Зазначена постанова набрала чинності з 22 вересня 2023 року. Про зміни, які вона підготувала бізнесу, йдеться на сайті Нацбанку.

З метою врегулювання питання переліку осіб, які можуть залучатися для надання фінансових платіжних послуг як комерційні агенти з приймання готівки, НБУ:

  • надав право банкам залучати фізичних осіб-підприємців як комерційних агентів (раніше таке право було лише в небанківських фінустанов);

  • урегулював питання статусу осіб, які можуть залучатися для надання фінансових платіжних послуг як комерційні агенти з приймання готівки. Так, комерційним агентом з приймання готівки банку чи платіжної установи не можуть бути особи чи компанії, які отримали право на провадження діяльності з надання фінансових платіжних послуг, обмежених платіжних послуг, послуг поштового переказу та надання банкам послуг з інкасації.

Для забезпечення виходу на ринок доброчесних комерційних агентів Національний банк уніс зміни до порядку залучення комерційних агентів, зокрема:

  • посилив вимоги до комерційних агентів, які залучатимуться для надання фінансових платіжних послуг. Зокрема, йдеться про удосконалення механізмів внутрішнього контролю за діяльністю комерційних агентів стосовно зберігання обсягів готівки, проведення її інкасації, а також переліку заходів, які застосовуватимуться до комерційних агентів у разі порушення ними вимог законодавства з питань платіжних послуг та фінансового моніторингу;

  • зобов'язав надавачів платіжних послуг перевіряти, чи немає у комерційних агентів або їхніх керівників судимості, обмеження чи заборони займатися певною діяльністю, відомості про застосування заходів впливу тощо;

  • уточнив порядок розгляду Нацбанком документів для реєстрації комерційних агентів, у тому числі стосовно надання регулятору додаткової інформації, документів, пояснень, потрібних для уточнення відомостей про комерційного агента.

До підприємства прийшли контролюючі органи? Знайте, як захистити бізнес правовим шляхом з ІТ-платформою LIGA360. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини