Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які наслідки несвоєчасної сплати єдиного податку

Реклама

Єдинники І та ІІ груп зобов'язані сплачувати єдиний податок авансово включно до 20 числа поточного місяця, керуючись абз. 1-2 п.295.1 ПКУ. Вони мають можливість здійснювати оплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий період, поточного звітного року. Однак якщо такий платник податку порушить зазначені вимоги, йому доведеться сплатити штраф (п. 122.1 ПКУ) чи навіть пеню (пп. 129.1.3 ПКУ).

На жаль, після повномасштабного вторгнення рф на територію України підприємці, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на ТОТ України, опинилися у складних умовах, тож законотворці пішли на зустріч платникам.

Із 01.08.2023 р. такі ФОПи мають право не сплачувати єдиний податок за період з першого числа місяця, в якому почалися бойові дії / виникла можливість бойових дій / почалася тимчасова окупація, до останнього числа місяця, в якому було завершено такі активні бойові дії / припинено можливість бойових дій/завершено тимчасову окупацію. При цьому такі підприємці не заповнюють декларацію платника єдиного податку - ФОПа за період, в якому цей податок не сплачувався. А податківці, відповідно, не нараховують авансові внески з єдиного податку.

Як результат, штрафні санкції та пеня за несплату/недоплату авансових внесків з єдиного податку до таких платників не застосовуються.

Нагадаємо, що інформацію про дати початку та завершення активних бойових дій, виникнення та припинення можливості бойових дій або початку та завершення тимчасової окупації визначають відповідно до даних Переліку, що затверджений наказом Мінреінтеграції № 309 від 22.12.2022 р.

Таким чином, починаючи з 01.08.2023 р. пеня не нараховується лише платниками єдиного податку першої та другої групи, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих рф територіях України, тобто тим ФОПам, які мають право не сплачувати єдиний податок.

При цьому, пеня, передбачена ст. 129 ПКУ, нараховується усім іншим платниками єдиного податку, податкова адреса яких знаходиться на відносно спокійних територіях України. Стосується це правило також тих підприємців, які виїхали з ТОТ України на інші території і провели держреєстрацію зміни місцезнаходження фізособи - підприємця, тож мають можливість повноцінно працювати і справно поповнювати державну казну.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 107.01 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua.).

Відпустки, податки, звітність та зміни воєнного стану - за будь-якою актуальною темою для бухгалтера легко слідкувати з LIGA360. Читайте всі новини й аналітику на єдиній платформі. Спробуйте рішення LIGA360:Аналітика для бухгалтера прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини