Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці назвали особливості зберігання пального для генераторів

Реклама

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує , що Законом України № 2836-IX від 13.12.2022 р. законотворці доповнили ст. 18 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» № 481/95-ВР від 19.12.1995 р.

Тому, під час дії воєнного стану на території України та протягом 30 днів з дня його припинення або скасування:

- суб'єкт господарювання може зберігати до 2000 літрів палива для заправки електрогенератора без дозвільних документів. І це стосується кожного об'єкта, де встановлено генератор.

- при потребі у зберіганні більше, ніж 2000 літрів пального на кожному з об'єктів, де використовується генератор, необхідно попередньо подати до територіального органу ДПС декларацію про провадження господарської діяльності із зберігання пального. У ній, крім інформації про платника податків, має бути вказана загальна місткість резервуарів та ємностей, у яких зберігатимуть пальне та їх місцезнаходження. Декларацію можна подати у довільній формі відповідно до ст.42 ПКУ.

Якщо ж в період дії воєнного стану та протягом 30 днів з дня його припинення чи скасування податківці дізнаються, що суб'єкт господарювання зберігає понад 2000 літрів пального без ліцензії та за відсутності поданої декларації, то для нього передбачена відповідальність за ст. 17 Закону України № 481/95-ВР за здійснення зберігання пального без ліцензії.

Нагадаємо, що зберігачі пального для електрогенераторів внесені в електронний реєстр суб'єктів господарювання, які мають право зберігати таке пальне без ліцензії. Саме тому, господарюючі суб'єкти, об'єм складів яких більше 2000 літрів обліковуються за деклараціями. А господарники з меншими потребами мають повідомити ДПС про зберігання пального для заправки генератора будь яким зручним способом.

Варто згадати і платників акцизного податку. Вони мають бути уважними заповнюючи акцизні накладні на відвантаження пального для генераторів. Бо, у верхній лівій частині такої накладної зазначають:

- у полі «Коди операцій» - «3 - суб'єкт господарювання не платник»;

- у полі «Умови оподаткування» - ознака щодо умови оподаткування пального «0 - оподатковується на загальній системі»;

- у полі «Напрям використання» - напрям «0 - загальний напрям».

А у полі «Адреса місця зберігання пального, яке не є акцизним складом, на якому суб'єкт господарювання - не платник податку зберігає пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки (код операції - «3» та напрям використання - або «0» або «9» або «10» або «15»)» зазначають адресу, за якою буде зберігатись пальне для генераторів.

Відпустки, податки, звітність та зміни воєнного стану - за будь-якою актуальною темою для бухгалтера легко слідкувати з LIGA360. Читайте всі новини й аналітику на єдиній платформі. Спробуйте рішення LIGA360:Аналітика для бухгалтера прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини