Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк озвучив наміри про перехід до гнучкого курсу та пом’якшення валютних обмежень

2 жовтня 2023, 12:45
599
0
Автор:
Реклама

У липні Національний банк оприлюднив Стратегію пом'якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування. Днями НБУ пояснив свої плани в частині валютно-курсової та монетарної політики.

Чому НБУ планує пом'якшувати валютні обмеження та перейти до більшої гнучкості обмінного курсу? Повернення до гнучкішого курсоутворення дасть змогу посилити стійкість економіки та валютного ринку до зовнішніх та внутрішніх змін. Спочатку НБУ перейде до керованої гнучкості курсу. Це пов'язано з особливостями функціонування економіки в умовах повномасштабної війни.

НБУ не встановлює ніяких конкретних дат для переходу до керованого гнучкого курсу чи пом'якшення обмежень. Будь-які кроки в цьому напрямі здійснюватимуться лише тоді, коли будуть сформовані належні стійкі передумови. Якщо всі показники будуть у нормі, то НБУ надалі пом'якшуватиме валютні обмеження та згодом перейде до режиму керованої гнучкості курсу.

Які валютні обмеження НБУ пом'якшуватиме насамперед? Стратегія передбачає, що цей процес відбуватиметься у три етапи. На першому етапі зусилля НБУ спрямовуються на мінімізацію множинності обмінних курсів. Це означає зменшення та/або утримання на низькому рівні різниці між готівковим та офіційним курсом.

На другому етапі пом'якшення валютних обмежень НБУ зосередиться на лібералізації торгового фінансування. Йдеться про кредитування компаній, які продають товари за кордоном (експортерів) чи компаній, що купують товари за кордоном та далі продають їх в Україні (імпортерів).

На третьому етапі Національний банк поступово зменшить валютні обмеження до того рівня, який діяв до початку повномасштабної війни. Будуть дозволені виплати за всіма кредитами та інвестиціями, надано можливість населенню здійснювати більше операцій, як от перекази на картки іноземних банків з гривневих платіжних карток.

А що буде з обліковою ставкою НБУ впродовж реалізації Стратегії і як це вплине на ставки за гривневими депозитами для населення? НБУ вже перейшов до циклу зниження облікової ставки. Однак на всіх етапах реалізації Стратегії НБУ підтримуватиме такий рівень облікової ставки, який дасть змогу населенню захистити свої кошти завдяки гривневим активам (строковим депозитам та ОДВП) від інфляційного знецінення. Це важливо для збереження привабливості заощаджень у гривні та зменшення попиту на іноземну валюту. НБУ і надалі знижуватиме облікову ставку, але лише за умови, якщо таке рішення не перешкоджатиме збереженню привабливості заощаджень у гривні.

Читайте всю бухгалтерську аналітику на єдиній платформі LIGA360. Отримайте доступ до видань Інтербух, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, Вісник МСФЗ. А ще налаштуйте стрічку новин з найпопулярніших онлайн-ресурсів. Придбайте прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини