Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Покупець списує кредиторську заборгованість – що з ПДВ

Реклама

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз'яснюють, як в податковому обліку з ПДВ покупцю відобразити операцію зі списання кредиторської заборгованості, якщо термін позовної давності минув, а постачальнику борги не поверталися.

Згадаємо, що датою віднесення сум податку до податкового кредиту є дата настання першої події: списання коштів з рахунку платника податку або отримання платником податку товарів/послуг (п. 198.2 ПКУ). При цьому, податкові накладні з Єдиного реєстру податкових накладних ( далі - ЄРПН) слугують покупцеві приводом для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту (п. 198.6 ПКУ).

Разом з тим, борги - невід'ємна частина діяльності будь-якого підприємства, але є випадки, коли їх повертати уже не потрібно. Найчастіше такі борги відносяться до безнадійної заборгованості, ознаки якої перелічені у пп. 14.1.11 ПКУ. Загалом, безнадійна заборгованість - це заборгованість перед партнерами строк позовної давності за якою уже минув. Наразі загальна позовна давність згідно зі ст. 257 ЦКУ складає 1095 днів і продовжується на період дії воєнного стану.

Крім безнадійної заборгованості трапляються ситуації, коли кредитор пробачає боржника і звільняє його від обов'язку погашення зобов'язань, якщо при цьому не порушуються права третіх осіб щодо майна кредитора (ст.605 ЦКУ).

У перелічених ситуаціях не оплачені товари чи послуги вважаються отриманими безкоштовно або такими, що використовувались не у господарській діяльності, тобто не надавали покупцю права на податковий кредит. Тож податківці наполягають на тому, що при списанні кредиторської заборгованості покупець повинен включити її до складу доходів і нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ, а також скласти і зареєструвати в ЄРПН відповідну податкову накладну.

Підприємцям важливо бути впевненими в контрагентах. LIGA360:Підприємець надасть повне досьє компаній та фізосіб з державних реєстрів. Перевіряй потенційних партнерів на наявність у санкційних списках, токсичні зв'язки з рф/рб, відкриті провадження тощо. Замовляй за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини