Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи повинен нотаріус при розрахунках за надані послуги готівкою застосовувати РРО та/або ПРРО

Реклама

Головне управління ДПС у м. Києві роз'яснило питання щодо обов'язковості застосування РРО та/або ПРРО самозайнятими особами.

З цього приводу контролери спершу нагадали, що правовідносини у сфері застосування РРО/ПРРО регулюються ПКУ та Законом України № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. Норми цього Закону поширюються на усіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників, які здійснюють розрахункові операції у готівковій/безготівковій формі.

При цьому, відповідно до п. 2 ст. 55 ГКУ, суб'єктами господарювання є:

- господарські організації - юридичні особи, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до ГКУ, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку;

- громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

Водночас, самозайнята особа - це платник податку, який є ФОП або провадить незалежну професійну діяльність і не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності (пп. 14.1.226 ПКУ).

При цьому, незалежна професійна діяльність - участь фізичної особи у науковій, художній, викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, приватних виконавців, адвокатів, арбітражних керуючих, аудиторів, бухгалтерів, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізоособою - підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізосіб.

Виключенням буде лише випадок, передбачений п. 65.9 ПКУ, якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому провадить незалежну професійну діяльність. За таких умов фізособа вважається ФОПом з ознакою провадження незалежної професійної діяльності.

Оскільки, самозайняті особи, що провадять незалежну професійну діяльність, не є суб'єктами господарювання, то на них не поширюється дія Закону № 265/95-ВР. Тому застосовувати РРО/ПРРО вони не зобов'язані.

Однак якщо фізособа, яка провадить незалежну професійну діяльність, водночас здійснює і підприємницьку діяльність, то вона зобов'язана застосовувати РРО/ПРРО на загальних засадах.

Не гадай, а знай точні відповіді! LIGA360:Підприємець надасть всю інформацію із законодавчого та новинного поля, довідкову інформацію та реєстраційні дані компаній. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини