Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У МВФ пояснили, чому вимагають відновлення податкових перевірок

10 жовтня 2023, 10:05
1345
0
Автор:
Реклама

Представники Міжнародного валютного фонду (МВФ), які прибули в Україну - голова місії МВФ в Україні Гевін Ґрей та заступниця директора Європейського департаменту МВФ Ума Рамакрішнан, в інтерв‘ю NV Бізнес розповіли, які реформи і кроки є критичними для економіки України та потрібні просто зараз, а також прокоментували шанси на списання частки боргів держави. Йдеться про виконання українською владою умов Фонду, що впливає на позитивні рішення інших західних донорів, завдяки фінансовій підтримці яких сьогодні в Україні зберігається макрофінансова стабільність.

На питання про виконання Україною «структурних маяків» [принципових вимог МВФ - Ред.], які вказані в останньому меморандумі Фонду, Гевін Ґрей відповів, що вони оцінюють виконання програми меморандуму шляхом перевірки дотримання кількісних параметрів та структурних маяків. «Якщо говорити про кількісні параметри, то станом на кінець червня всі вони були виконані. Це сигнал того, що керівництво України виконує всі зазначені параметри і просувається по визначеній траєкторії. Тепер стосовно структурних маяків. Закон щодо декларування активів, що його потрібно було ухвалити станом на кінець липня, вже прийнятий. Якщо говорити про Бюджетний кодекс, який прокладає дорогу до середньострокового бюджетного планування, його було прийнято завчасно. Так само хочу зазначити повернення до того спрощеного режиму оподаткування, який працював до війни. Ми вважаємо це дуже істотним досягненням», - сказав він.

Серед чотирьох питань, які залишаються, Гевін Ґрей другим назвав «вирішення законодавчим шляхом питання податкових перевірок бізнесу». Також йдеться про поліпшення нагляду за програмою пільгового кредитування «5?7?9» та виконання зобов'язань про протидію відмиванню коштів і фінансуванню тероризму.

Щодо відновлення податкових перевірок Гевін Ґрей підкреслив, що «Це важливо з поглядів фіскальної компоненти і посилення державного управління».

Також посадовець зауважив щодо проекту Держбюджету-2024: «Важливо, щоби бюджет у його остаточному варіанті відповідав усім цілям, які у рамках програми встановила Україна. Крім того, бюджет мусить відповідати тим параметрам сталості боргу та наявним фінансам, які можуть бути мобілізовані для забезпечення всіх цих завдань».

Він додав: «До кінця цього року влада планує запустити так звану Національну стратегію доходів. Всі розуміють: з часом і поступово міжнародна підтримка України зменшуватиметься, тому Україні потрібно розвивати власні внутрішні ресурси для самофінансування. На це треба зважати, бо, зокрема, після закінчення війни зростатимуть потреби на фінансування соціальних видатків. Тому владі треба зосередитись на посилення спроможностей збирати доходи - як податкові, так і митні».

До підприємства прийшли контролюючі органи? Знайте, як захистити бізнес правовим шляхом з ІТ-платформою LIGA360. Подробиці за посиланням.

Читайте також:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини