Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як сплачувати податки ФОПу у разі отримання гранту

Реклама

Спеціалісти Головного управління ДПС у Запорізькій області нагадали, що інші доходи, які отримує ФОП не від здійснення підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів, оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку - фізосіб (п. 177.6 ПКУ).

Разом з тим грант - це одноразова безповоротна цільова грошова виплата фізичним / юридичним особам для проведення наукових досліджень, впровадження ресурсозберігаючих технологій, вжиття заходів екологічної безпеки, виконання творчих робіт, реалізацію соціальних проєктів тощо.

Причому умови договору про надання гранту, який укладений між ФОП та благодійною організацією - резидентом України, мають на меті лише надання ФОПу фінансової допомоги у реалізації проєкту. Отримання певних благ чи послуг на користь благодійників не передбачено.

Таким чином дохід у вигляді гранту - це дохід, який не пов'язаний з результатом від здійснення господарської діяльності ФОПа і включається до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інший дохід.

За таких умов незалежно від обраної ФОП системи оподаткування, грант оподатковують за загальними правилами, що встановлені ПКУ для платників податку - фізосіб. Тож податковий агент, який виплачує оподатковуваний дохід на користь платника повинен утримати із суми гранту 18% ПДФО та 1,5% військового збору на вимогу пп. 168.1.1 ПКУ.

Як новому ФОП бути впевненим у своїх рішеннях? З LIGA360:Підприємець. Тут знайдеш довідкову інформацію, роз'яснення держорганів, актуальні документи і законодавство. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини