Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Авансові внески з ПДФО сплачено невчасно: чого чекати ФОПу-загальносистемнику

Реклама

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, що відповідно до п. 177.5 ПКУ ФОПи подають до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з ПДФО.

Авансові внески з ПДФО платник податку щокварталу самостійно розраховує спираючись на фактичні дані обліку доходів і витрат, згідно з пп. 177.5.1 ПКУ, і сплачує до бюджету до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом, тобто до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня. За четвертий квартал авансовий платіж не розраховують і не сплачують.

При цьому, авансовий платіж до бюджету не перераховується, якщо в результаті розрахунку за відповідний квартал виникає від'ємне значення.

Разом з тим остаточний розрахунок ПДФО за звітний податковий рік платник здійснює самостійно згідно з даними, що ним зазначені в річній податковій декларації, враховуючи сплачені протягом року документально підтверджені суми авансу (пп. 177.5.3 ПКУ).

Декларація подається платником в межах граничного строку, передбаченого ПКУ. Після чого платник податку має ще 10 днів, щоб погасити зобов'язання перед бюджетом.

Якщо ФОП несвоєчасно сплачує суму самостійно визначеного зобов'язання з ПДФО, то на нього чекають штрафні санкції відповідно до ст. 124 ПКУ. Крім цього, згідно з п. 129.4 ПКУ на суми грошового зобов'язання, після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, податківці нарахують пеню (пп. 129.1.3 ПКУ) за кожен день прострочення, включаючи день погашення, із розрахунку 100% річних облікової ставки НБУ.

При цьому враховуючи, що остаточний розрахунок ПДФО за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в річній податковій декларації, з урахуванням сплаченого ним протягом року ПДФО на підставі документального підтвердження факту його сплати, штрафні санкції за несвоєчасну сплату авансових платежів не застосовуються.

Як новому ФОП бути впевненим у своїх рішеннях? З LIGA360:Підприємець. Тут знайдеш довідкову інформацію, роз'яснення держорганів, актуальні документи і законодавство. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини