Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи існують для підприємств плани з мобілізації та чому повістки дають на вулиці – ТЦК

19 жовтня 2023, 09:09
2394
0
Автор:
Реклама

Де можуть вручити повістку військовозобов'язаному та чи звільняє від мобілізації адміністративне покарання за ухилення від призову? На ці та інші питання у інтерв'ю "Телеграфу" відповів речник Полтавського обласного ТЦК та СП майор Роман Істомін.

Як пояснив посадовець мобілізація - це державний процес, тому до нього підключені органи місцевого самоврядування, які ведуть первинний військовий облік. Визначені посадові особи у цих органах на запит ТЦК розносять повістки, підписані начальником терцентру комплектування. Повістка вважається врученою лише тоді, коли вона підписана громадянином, якому адресується. Залишена у поштовій скриньці, передана через родичів, сусідів тощо повістка не має юридичної сили. При цьому нема жодної законодавчої норми, яка б визначала, де повинні стояти чи сидіти представники ТЦК, щоб вручити повістку громадянину. Тому вони здійснюють заходи оповіщення там, де вважають за потрібне. В тому числі займаються й адресним оповіщенням.

Цьогоріч у Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки були внесені правки, які дозволяють вручати повістки військовозобов'язаним не тільки в межах ТЦК, де вони стоять на обліку, а в будь-якому місті, районі чи області України.

Хто, крім представників ТЦК та СП, уповноважений вручати повістки? Представники органів місцевого самоврядування, закладів освіти, керівники підприємств, установ, організацій, незалежно від підпорядкування і форми власності.

На питання чи існує план для підприємств з мобілізації, речник ТЦК відповів: «Нема такого плану. Керівники підприємств, установ ведуть облік військовозобов'язаних і ТЦК доводить їм розпорядження про їхнє оповіщення. Інакше кажучи, вони уповноважені вручати повістки підлеглим. Для зручності можуть навіть надати транспорт, щоб люди організовано й оперативно могли пройти військово-лікарську комісію. Але є такі керівники, які не хочуть виконувати ці розпорядження. В таких випадках законодавством передбачене адміністративне покарання за порушення правил військового обліку. Перший раз за правопорушення на посадових осіб накладається штраф від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 5100 грн), вдруге - від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5100 до 8500 грн)».

«Варто розуміти: сплата штрафу не позбавляє від виконання покладених на людину обов'язків. Штраф - це не підстава далі не виконувати свої обов'язки та порушувати законодавство, - уточнив Роман Істомін.

Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й військового обліку та інші актуальні питання у рішенні LIGA360:HR. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини