Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Довічний фінмоніторинг за посадовцями та членами їхніх сімей не такий страшний – глава НБУ

23 жовтня 2023, 12:40
167
0
Автор:
Реклама

Ми вже розповідали, що парламент ухвалив зміни до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» щодо політично значущих осіб (проєкт №9269-д). Новації передбачають, що довічному фінмоніторингу підлягатимуть політично значимі персони (англійська абревіатура - РЕР) та члени їхніх сімей.

Ця ініціатива викликала бурхливе обговорення та чимало нарікань - на коло тих, кого охопить моніторинг (приміром, той хто колись був у керівництві політичної партії чи навіть двадцять років тому очолював держпідприємство), на довічність моніторингу, на необмежені повноваження банків, які легко зможуть блокувати операції РЕР та його рідних тощо.

Висловився на цю тему й Андрій Пишний, глава НБУ. Зокрема, він зауважив, що вже прозвучало багато думок, які, на «жаль, у більшості не спираються на фактично ухвалені зміни, їх суть та причини».

Перевірити компанію у санкційних списках та її зв'язки з рф та рб можна з LIGA360. Захистіться від токсичних бізнес-зв'язків прямо сьогодні.

На закид, що відтепер до усіх РЕР довічно застосуватиметься посилений фінмоніторинг, а кожну трансакцію доведеться пояснювати та підтверджувати, Пишний сказав: «Це не так. Почнемо з того, що фінмоніторинг здійснюється до усіх клієнтів банків . Це стандарт, який має виконуватися. Крім того, PEP (як і іншим клієнтам) може бути присвоєний і низький, і середній, і високий рівень ризику. Апріорі високий рівень ризику призначається тільки іноземним РЕР. Навіть якщо до вас застосовуються посилені процедури фінмоніторингу, це НЕ означає, що вони є безстроковими. Про що йдеться в законі? Через 12 місяців після того, як РЕР перестав виконувати визначні публічні функції і банк впевнився, що ризиків, властивих РЕР, немає (рівень впливу, обсяг повноважень у минулому, зв'язок між минулими та чинним повноваженнями), його операції є зрозумілими, застосовуватимуться звичайні процедури фінмоніторингу як до будь-якого іншого клієнта. Ніхто не збирається карати РЕР якимись пожиттєвими посиленими перевірками».

Щодо того, що банки відмовлятимуть PEP в обслуговуванні та блокуватимуть операції без розбору, то Пишний визнав, що ми маємо не найкращий досвід дуже формального підходу з боку низки банків до обслуговування РЕР, зокрема встановлення всім без винятку необґрунтовано високого рівня ризику. З іншого боку, він зазначив: «Однак ситуацію змінюємо. І ситуація змінюється. І саме цей закон фіксує механізми, які нівелюють такий формальний підхід, вжиття щодо РЕР непропорційних заходів. Це ризик-орієнтовний підхід, який банки повинні застосовувати на практиці». Більше того, посадовець зазначив: «НБУ надалі не потерпить підходу, коли найкращий спосіб уникнути клопоту з РЕР, це взагалі відмовити їм в обслуговуванні. Врешті-решт передбачено дуже суттєві штрафи, якщо фінустанови відмовлятимуться застосовувати ризик-орієнтовний підхід».

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Спробуй всі переваги прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини