Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк змінив облікову ставку з 27 жовтня 2023 року та дав прогноз інфляції на 2024 рік

27 жовтня 2023, 10:00
1748
0
Автор:
Реклама

Правління Національного банку України ухвалило рішення з 27 жовтня 2023 року встановити облікову ставку на рівні 16%, зрівнявши її зі ставкою за депозитними сертифікатами (ДС) овернайт, інформує НБУ. У такий спосіб Національний банк модернізує свій операційний дизайн монетарної політики за системою "нижньої межі".

Ставки за іншими операціями НБУ з банками встановлені таким чином, що фактично рівні ставок за операціями НБУ з банками залишаться незмінними.

Такі зміни, зокрема, дадуть змогу НБУ утримувати короткострокові гривневі міжбанківські ставки близькими до облікової ставки. У результаті зросте спроможність НБУ впливати на очікування економічних агентів та мотиви їхньої економічної поведінки.

Утримання незмінними ставок за операціями НБУ з банками наразі узгоджується з необхідністю збереження привабливості гривневих інструментів, що важливо для забезпечення помірної інфляції та курсової стійкості на прогнозному горизонті.

Упродовж останніх місяців інфляція стрімко знижувалася, передусім завдяки високим врожаям сільськогосподарських культур, вказали у НБУ. Там також зауважили, що інфляція залишатиметься на однознаковому рівні, хоч і тимчасово прискориться наступного року. Так, НБУ поліпшив прогноз інфляції на кінець 2023 року з 10,6% до 5,8%. Основний чинник цього перегляду - вплив високих врожаїв на динаміку продовольчих цін. Водночас НБУ підвищив прогноз інфляції на 2024 рік - з 8,5% до 9,8%. Надалі інфляція сповільниться до 6% у 2025 році.

Бажаєте першими дізнаватися про всі податкові та бухгалтерські зміни у 2023 році? Замовте LIGA360 прямо сьогодні.

Відслідковувати зміну облікової ставки можна у довіднику «Розмір облікової ставки Національного банку України». Зважайте, що її розмір використовується у деяких випадках визначення пені за порушення податкового законодавства.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини