Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи вважаються пільгою звільнення від сплати земподатку за ділянки забруднені вибухонебезпечними предметами

27 жовтня 2023, 13:25
267
0
Автор:
Реклама

Перелік пільг щодо сплати земельного податку визначено ст. 282 ПКУ, а ст. 283 ПКУ перелік земельних ділянок, які не підлягають оподаткуванню земельним податком.

Зокрема, відповідно до п. 283.2 ПКУ не сплачується податок за земельні ділянки, непридатні для використання у зв'язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами, у випадку прийняття сільськими, селищними, міськими радами, військовими адміністраціями та військово-цивільними адміністраціями рішень про встановлення податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів у порядку, визначеному ПКУ.

До об'єктів оподаткування земельним податком згідно з п.п. 270.1.1 ПКУ відносяться:

- земельні ділянки, які перебувають у власності;

- земельні частки (паї), які перебувають у власності;

- земельні ділянки державної та комунальної власності, які перебувають у володінні на праві постійного користування.

Оскільки земельні ділянки, визначені ст. 283 ПКУ, не є об'єктом оподаткування земельним податком, тому положення щодо несплати земельного податку за земельні ділянки (у тому числі непридатні для використання у зв'язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами), визначені ст. 283 ПКУ, не вважаються пільгою та не включені до довідників пільг.

При цьому за такі земельні ділянки, що не підлягають оподаткуванню відповідно до ст. 283 ПКУ, не подаються податкові декларації з плати за землю.

Радимо також ознайомитись зі статтею «Нерухомість або ж земля потрапляє під "звільняючі" норми - звітність усе одно подайте»

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 111.04 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)

Не гадай, а знай точні відповіді! LIGA360:Підприємець надасть всю інформацію із законодавчого та новинного поля, довідкову інформацію та реєстраційні дані компаній. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини