Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Війна протягом всього 2024 року і долар по 39 грн – прогноз інвестиційної компанії

30 жовтня 2023, 10:55
1358
0
Автор:
Реклама

Інвестиційна компанія Dragon Capital вдвічі знизила прогноз зростання ВВП у 2024 році до 4,0% р/р, очікує курс гривні 39 грн/дол до кінця наступного року. «З огляду на динаміку подій на фронті ми переглядаємо наше ключове припущення на 2024 рік, очікуючи, що війна, ймовірно, триватиме протягом усього наступного року», - заявили у Dragon Capital.

Зазначається, що продовження війни означатиме, що економіка України не отримає поштовху від часткового повернення біженців та поліпшення економічних настроїв, проте нещодавнє відновлення експорту товарів через порти України у Чорному морі може стати важливим драйвером економічного зростання.

Припускаючи, що обсяги експорту через порти Чорного моря коливатимуться між 1,5 та 3,5 млн т на місяць і очікуючи, що економіка отримає підтримку від подальшого розвитку внутрішнього військового сектору, аналітики прогнозують, що реальний ВВП України зросте на 4% у 2024 році, порівняно з 8%, які очікувалися раніше в сценарії зниження безпекових ризиків на початку 2024 року.

У Dragon Capital також очікують, що іноземні партнери України продовжуватимуть фінансово підтримувати країну і під егідою МВФ консолідують $40 млрд прямої бюджетної підтримки наступного року. Цього має бути достатньою для фінансування дефіциту бюджету, за умови, що уряд активізує внутрішні запозичення, та сприятиме подальшому зростанню резервів НБУ до $45 млрд у 2024 році. Це дозволить Нацбанку продовжувати поступово пом'якшувати валютні обмеження.

Аналітики вирішили покращити прогноз курсу гривні до долара США, очікуючи, що він становитиме 37 грн/дол. до кінця поточного року (порівняно з попереднім прогнозом 37,5 грн/дол.) та 39 грн/дол. до кінця 2024 року (порівняно з 41 грн/дол.), оскільки за умов триваючої війни валютно-курсова стабільність залишиться ключовою ціллю для Нацбанку, попри нещодавній перехід до керовано-гнучкого курсу.

Також вони знизили прогноз інфляції на кінець 2023 року до 6%, а у 2024 році прогнозують, що показник інфляції прискориться до 8%, зокрема через збільшення внутрішніх цін на сільськогосподарські товари в результаті частково відновлення портів Чорного моря.

Не витрачай час на пошук аналітики на різних ресурсах. Тепер усі видання LIGA ZAKON для бухгалтерів доступні у рішенні LIGA360. А ще ти можеш налаштувати свою стрічку професійних новин та обраних посилань для роботи. Замовляй LIGA360 прямо сьогодні.

Читайте також:

- Експорт послуг через посередника в період воєнного стану: облік в агента

- Експорт послуг через посередника в період воєнного стану: облік у довірителя

- Експорт послуг у період воєнного стану: як розрахуватися з нерезидентом

- Коли можна списати "російську" кредиторку на підставі рішення РНБОУ

- Відрядження за кордон у воєнний час: організаційні моменти

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини