Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У держслужбовця чи його родичів є нерухомість за кордоном – чи повинні декларувати

31 жовтня 2023, 11:00
520
0
Автор:
Реклама

Через повномасштабне вторгнення росії багато українців були змушені залишити територію України в пошуках безпечного місця. У зв'язку з цим у декларантів виникає питання: чи треба декларувати житло за кордоном? А якщо треба, то як?

Закон України “Про запобігання корупції” зобов'язує відобразити в декларації відомості про об'єкти нерухомості, що належать суб'єкту декларування та членам його сім'ї на праві приватної власності або знаходяться у них в оренді чи на іншому праві користування (п. 2 ч. 1 ст. 46 Закону). Звільнення від обов'язку декларувати житло за кордоном, яким українці користуються під час війни, Законом не передбачено.

Чи можна не зазначати місце проживання членів сім'ї за кордоном з міркувань безпеки? На період до припинення або скасування воєнного стану декларант має право зазначити в декларації відомості лише про країну та регіон або іншу адміністративно-територіальну одиницю найвищого рівня (за наявності) щодо 1 об'єкта нерухомості, за умов, якщо такий об'єкт:

- розташований за межами України та

- є місцем фактичного проживання члена сім'ї суб'єкта декларування (п. 2-13 розділу XIII «Прикінцеві положення» Закону).

Водночас декларантам, які скористаються таким правом, обов'язково треба буде не пізніше 90 днів з дня припинення або скасування воєнного стану подати декларації за відповідні звітні періоди з усіма відомостями щодо місцезнаходження об'єкта нерухомості за кордоном, визначеними ст. 46 Закону (п. 2-14 розділу XIII «Прикінцеві положення» Закону).

Перевірити компанію у санкційних списках та її зв'язки з рф та рб можна з LIGA360. Захистіться від токсичних бізнес-зв'язків прямо сьогодні.

У публічній частині Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, не відображається конфіденційна інформація щодо місця розташування об'єкта нерухомого майна, крім країни.

За яких умов житло за кордоном підлягає декларуванню? Його слід відобразити в розділі 3 «Об'єкти нерухомості» декларації за загальними правилами, тобто у разі, якщо:

- житло належить декларанту або членам його сім'ї на праві власності станом на останній день звітного періоду;

- житло перебувало в їхньому користуванні станом на останній день звітного періоду (за умови, що право користування виникло не менше ніж за 30 календарних днів, що передували останньому дню звітного періоду) або протягом не менше половини днів протягом звітного періоду (ч. 2 ст. 46 Закону).

Для декларацій, які охоплюють весь звітний рік (щорічні декларації з будь-якою позначкою та декларації кандидата на посаду), останнім днем звітного періоду є 31 грудня відповідного року, а половина днів звітного періоду - 183 дні. Для декларації при звільненні останнім днем звітного періоду є дата звільнення.

Якщо ви або члени вашої сім'ї проживали / проживаєте в квартирі / будинку, який вам не належить на праві власності, відображенню підлягають, серед інших, і відомості про власника такого об'єкта нерухомості.

Для коректного заповнення полів розділу 3 «Об'єкти нерухомості» декларації необхідні будуть дані, які можуть міститися, зокрема в:

- документах про право власності на квартиру / будинок;

- документах, що посвідчують особу власника квартири / будинку (у формі декларації є поля про власника об'єкта нерухомості та його ідентифікаційні дані. Без заповнення цих полів або обрання, де це можливо, позначок “Не застосовується”, “Не відомо”, “Член сім'ї не надав інформацію” декларація не збережеться);

- документах про оренду / користування квартири / будинку.

Відповідне роз'яснення з цього приводу надало НАЗК.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Спробуй всі переваги прямо зараз, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини