Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли прийдуть податківці з перевіркою при припиненні юрособи

Реклама

Документальну позапланову перевірку здійснюють відповідно до пп. 78.1.7 ПКУ, коли:

- розпочато процедуру реорганізації юрособи (крім перетворення);

- розпочато процедуру припинення юрособи або підприємницької діяльності ФОПа;

- розпочато процедуру закриття постійного представництва чи відокремленого підрозділу юрособи, в тому числі іноземної компанії, організації;

- порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків;

- подано заяву про зняття з обліку платника податків.

Платник податків має три дні з дня прийняття рішення про ліквідацію або реорганізацію для того, щоб повідомити про це контролюючі органи за місцем обліку, згідно з п. 11.1 розд. ХІ Порядку зняття з обліку платників податків затвердженого наказом Мінфіну № 1588 від 09.12.2011 р. Проте це не стосується випадків, коли обов'язок здійснювати таке повідомлення покладено законом на орган державної реєстрації.

Відштовхуючись від норм п. 11.5 розд. ХІ Порядку у зв'язку з ліквідацією або реорганізацією платника податків податківці повинні розпочати та провести процедури, передбачені розд. ХІ Порядку, у разі одержання одного з таких документів:

- відомості з ЄДР про рішення засновників (учасників) юрособи, уповноваженого ними органу про припинення юрособи;

- відомості з ЄДР чи Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України про припинення (закриття) відокремленого підрозділу.

Проведення заходів податкового контролю, пов'язаних з ліквідацією або реорганізацією платника податків, контролюючі органи планують таким чином, щоб вимоги щодо сплати платежів, контроль за справлянням яких здійснюють податківці, були сформовані і отримані особою, відповідальною за погашення грошових зобов'язань або податкового боргу платника податків, не пізніше строку, що визначений для заявлення кредиторами своїх вимог (п. 11.6 розд. ХІ Порядку).

Водночас рішення про проведення документальної позапланової перевірки приймає керівник контролюючого органу, яке оформлюють наказом. Копію цього наказу податківці вручають платнику податків до початку проведення зазначеної перевірки у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ (крім перевірок, передбачених пп. 78.1.21 ПКУ), що і дає право її розпочати.

При цьому, за інформацією Головного управління ДПС в Одеській області, термін прийняття керівником (його заступником або уповноваженою особою) контролюючого органу рішення про призначення документальної позапланової перевірки юрособи, відокремленого підрозділу після внесення запису про їх припинення до ЄДР ПКУ не визначено.

Не гадай, а знай точні відповіді! LIGA360:Підприємець надасть всю інформацію із законодавчого та новинного поля, довідкову інформацію та реєстраційні дані компаній. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини