Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Встановлюють кримінальну відповідальність за е-шахрайство — законопроєкт

Реклама

Впровадження безготівкових форм розрахунків, розширення мереж різних фінустанов, а також поява фінансово-кредитних організацій та активне використання новітніх інформаційних технологій фінансових операцій призвели до зростання шахрайства та іншої незаконної діяльності у сфері ринків фінансових послуг.

Відтак діюча ст. 190 «Шахрайство» ККУ не відповідає сучасним реаліям нормативно-правового регулювання.

Наразі у ВРУ зареєстрували проєкт Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за електронно-комунікаційне шахрайство» № 10190 від 25.10.2023 р., яким і передбачено відповідальність за е-шахрайство.

Законопроєкт доповнює ККУ новою статтею 1901 «Електронно-комунікаційне шахрайство», яка окреслює відповідальність за е-шахрайство, тобто протиправне збирання, зберігання, обробка та використання персональних даних, інформації, яка містить банківську таємницю, у тому числі індивідуальну облікову інформацію, реквізити платіжного інструменту, платіжної картки, код авторизації, з метою заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою з використанням електронної комунікації та/або технічних засобів електронних комунікацій.

Згідно з планом законотворців за електронно-комунікаційне шахрайство каратимуть позбавленням волі:

- при першому правопорушенні - на строк від 3 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю протягом 3 років;

- при повторному порушенні або за попередньою змовою групи осіб - на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю протягом 3 років;

- за ці дії в умовах воєнного/надзвичайного стану або якщо вони вчинені організованою групою - на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.

Заразом законопроєкт доповнює ККУ наступними статтями:

2554 - «Створення, керівництво електронно-комунікаційною шахрайською організацією, а також участь у ній»;

2555 - «Залучення до участі у електронно-комунікаційній шахрайській організації» із встановленням нової відповідальності за дії таких шахрайських організацій та участь у них.

Законопроєкт № 10190 розмістили на вебпорталі ВРУ і, як вважають автори, його прийняття дасть можливість правоохоронцям притягати до відповідальності осіб, які вчиняють шахрайські дії з використанням електронної комунікації та/або технічних засобів електронних комунікацій.

Після прийняття Закон набере чинності з дня, наступного за днем його оприлюднення.

Підприємці стежать за змінами в LIGA360. Налаштуй моніторинг НПА, змін контрагентів та медіа-поля. Замов LIGA360:Підприємець прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини