Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оподатковувати ПДФО та військовим збором криптододохід — ДПС

Реклама

Наразі в Україні криптовалюта не має визначеного правового статусу, тож відсутня нормативна база для її класифікації та регулювання операцій з нею.

Проте у ВРУ уже зареєстровано законопроєкти, що мають налагодити правовідносини з обігу, зберігання, володіння, використання та проведення операцій за допомогою криптоактивів в Україні, а також визначити загальні засади функціонування та правового регулювання ринку віртуальних активів.

Порядок оподаткування доходів фізосіб врегульовано п. 163.1 ПКУ. За яким об'єктом оподаткування ПДФО та військовим збором резидента є загальний місячний/річний оподатковуваний дохід та іноземні доходи, тобто доходи, отримані з джерел за межами України. Причому оподаткування іноземних доходів розкрито у п. 170.11 ПКУ.

Водночас, пам'ятаємо, що до загального місячного/річного оподатковуваного доходу платника податку включають також інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ (пп. 164.2.20 ПКУ).

Враховуючи викладене, дохід, отриманий фізособою від продажу криптовалюти включається до загального річного оподатковуваного доходу як іноземний дохід, якщо джерело виплати цього доходу є іноземним, або як інший дохід, якщо виплата доходу здійснюється фізособою - резидентом на території України.

Тому, згідно з пп. 168.1.1 ПКУ податковий агент зобов'язаний утримувати ПДФО та військовий збір із суми такого доходу за його рахунок, за ставкою податку 18% і ставкою військового збору 1,5%.

Водночас платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, повинен включити такі доходи до загального річного оподатковуваного доходу. Також йому доведеться подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного року і сплатити ПДФО та військовий збір з цих доходів (пп. 168.2.1 ПКУ).

При цьому, за роз'ясненнями Головного управління ДПС в Одеській області, оподаткуванню підлягає сума коштів, яка отримується платником податків від операцій з криптовалютою.

Також податківці зауважили, що питання є ситуативним, а кожний конкретний випадок виникнення податкових відносин слід розглядати з урахуванням документів, які стосуються порушених питань.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини