Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може благодійна організація надавати матеріальну допомогу своїм членам, якщо вони мобілізовані до лав ЗСУ

Реклама

Неприбутковим організаціям заборонено розподіляти свої доходи серед засновників, членів, працівників (крім зарплати та ЄСВ). Це одна з умов перебування організації у статусі неприбуткової.

На період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану не буде порушенням вимог п. 133.4 ПКУ надання неприбутковими організаціями благодійної допомоги фізособам, які не є засновниками, учасниками таких організацій або пов'язаними з ними особами та які:

- мешкають/мешкали на території населених пунктів, де проводяться/проводилися бойові дії;

- та/або вимушено покинули місце проживання у зв'язку з проведенням бойових дій в таких населених пунктах;

- та, в тому числі, взяті у встановленому законодавством порядку на облік у структурних підрозділах з питань соцзахисту населення.

Тож, під час воєнного стану, неприбуткові організації можуть надавати за рахунок своїх доходів благодійну допомогу лише стороннім особам без загрози втрати статусу неприбутковості.

Тому, здійснення такою організацією виплат у вигляді нецільової благодійної матеріальної допомоги окремим її членам, які мобілізовані до лав ЗСУ, призведе до розподілу отриманих доходів на користь членів цієї організації та, відповідно, до порушення права її перебування у Реєстрі неприбуткових установ та організацій.

Крім того, серед переліку можливих отримувачів добровільної фіндопомоги, надання якої неприбутковою організацією не призведе до порушення вимог, встановлених пунктом 133.4 ПКУ, таких фізосіб як військовослужбовці окремо не визначено.

Натомість, спеціалісти Головного управління ДПС у Дніпропетровській області нагадали, що добровільне перерахування коштів для потреб забезпечення оборони держави, безпосередньо ЗСУ, що є військовим формуванням, на яке відповідно до Конституції покладаються оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності, згідно з ч. 1 ст. 1 Закону України «Про Збройні Сили України» № 1934-ХІІ від 6.12.1991 р. та іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням не є підставою для виключення неприбуткової організації з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Не гадай, а знай точні відповіді! LIGA360:Підприємець надасть всю інформацію із законодавчого та новинного поля, довідкову інформацію та реєстраційні дані компаній. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини