Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Операції «службове внесення» та «службова видача» — проведення через РРО / ПРРО

Реклама

Згідно з п. 6 розд. III Порядку реєстрації та застосування РРО, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари/послуги, затвердженого наказом Мінфіну № 547 від 14.06.2016 р., та п. 9 розд. ІV Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування ПРРО, затвердженого наказом Мінфіну № 317 від 23.06.2020 р., внесення чи видача готівки з місця проведення розрахунків реєструються через РРО або ПРРО за допомогою операцій «службове внесення» та «службова видача», якщо вони не пов'язані з проведенням розрахункових операцій:

- операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту;

- операція «службова видача» використовується для реєстрації суми готівки, яка вилучається з місця проведення розрахунків та/або видається держателям електронних платіжних засобів.

Видачу готівки держателям електронних платіжних засобів суб'єкти господарювання проводять використовуючи РРО/ПРРО згідно з Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» № 265/95-ВР від 06.07.1995 р. та нормативно-правовим актом НБУ з питань ведення касових операцій у національній валюті в Україні.

Тобто, операції «службове внесення» та «службова видача» не є розрахунковими операціями в розумінні Закону № 265/95-ВР.

Водночас, п. 29 розд. III Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ № 148 від 29.12.2017 р., передбачено, що вилучати готівку з місця здійснення готівкових розрахунків із РРО/РК, шоб здати її до банку слід оформлюючи чеки РРО із виконанням операції «службова видача».

Тож здійснюючи розрахункові операції в безготівковій формі обов'язково застосовувати РРО/ПРРО.

Проте, за роз'ясненнями Північного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків, якщо розрахунки здійснюються лише в безготівковій формі та готівка на місці проведення розрахунків фактично не вноситься або не видається, то операції «службове внесення» або «службова видача» не проводяться.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини